Včera hackeri úspešne zaútočili na Macrona. Mal z toho zlú noc. Moskva?

07.05.2017 15:23

Macron strávil veľmi nepokojnú noc. V noci na sobotu neznáma skupina hackerov dala do internetu niekoľko desaťtisíc interných dokumentov Macrona a početnych vedúcich členov jeho strany En Marche. Medzi nimi je množstvo háklivých mailov, účtov, údajov z bankových účtov, atď.

Mnoho z nich je veľmi kompromitujúcich.

Macron a jeho tím hovoria o masívnej zákernej a destabilizačnej kampani proti nemu len deň pred francúzskymi prezidentskými voľbami.

Francúska vláda a prezident Hollande už v minulosti viackrát varovali pred možným zásahom Ruska do volieb vo Francúzsku. Podobne bola Moskva obvinená  z hackerského zasahovania do volieb v USA. Ani jedno ani druhé sa nedokázalo.

Ale na Západe platí pokrytecká zásada: „Všetko zlé a škodlivé ide len z Ruska.“

Aj Macronov tím poukazuje teraz na paralely k voľbám v Amerike. Poukazuje kŕčovite aj na to, že medzi pravými dokumentami, zverejnenými v internete sú vraj aj sfalšované, nepravé dokumenty.

Z toho možno vyvodiť, že sa do internetu naozaj dostali podklady, obsahujúce fakty, ktoré Macrona stavajú do zlého svetla.

Cieľom akcie je – povedal hovorca jeho tímu - škodiť Macronovi v poslednej chvíli pred voľbami. Prezident Hollande a viacerí vládni politici vyzvali médiá krajiny, aby nič z týchto dokumentov nepublikovali, a tak neovplyvnili voľby.

Ľudia z tímu Macrona sa predbiehali vo vyhlasovaní, že v dokumentoch nie je nič, čo by bolo v rozpore so zákonom.

Sám Macron sa ale v tomto smere nijako nevyjadril.

Viceprezident strany Front National, Florian Philippot však položil na twittri otázku:

„Prezradia nám Macronove dokumenty niečo, čo nám investigatívni žurnalisti úmyseľne zamlčali?“

V tejto súvislosti pripomeniem, že počas jediného televízneho duelu Le Pen a Macrona, povedala šéfka Front Nacional, že si myslí, že pán Macron má tajné zahraničné konto, napríklad na Bahamských Ostrovoch.

Macron pri tej poznámke viditeľne zbledol, bol vyvedený z rovnováhy a po chvíli re agoval veľmi emocionálne a nervózne.

Vo Francúzsku sa však ozvali aj také hlasy, ktoré z tejto akcie proti Macronovi obviňujú extrémne pravicové kruhy USA a nie Moskvu!