V utorok priletel exminister Gabriel na prekvapujúcu návštevu KľDR. Čo tam len chcel?

26.03.2019 17:59

Sigmar Gabriel svoju niekoľkodňovú návštevu v Severnej Kórei ohlásil ako súkromnú. Kto však dobre pozná bývalého šéfa SPD a blízkeho priateľa Gerharda Schrödera, tak ten vie, že táto jeho návšteva má celkom iný charakter a iné poslanie.

K jeho „súkromnej“ ceste neprišlo vôbec nijkaké vyhlásenie Bundestagu, ktorého členom Gabriel je.

Niečo také je ale prinajmenšom divné a nezvyklé!

Lebo pri takýchto „zvláštnych“ cestách poslancov Bundestagu do veľmi „exotických“ regiónov, ten okamžite reaguje vyhláseniami a komentármi. Ako to urobil napr. aj v prípade niekoľkých AfD poslancov, ktorí tiež „súkromne“ svojho času navštívili Krym.

Gabriel ku svojej cesta do KĽDR povedal oficiálne  len toľko, že si chce urobiť vlastný názor o tamojšej situácii. Pritom sa odvolal na Donalda Trumpa:

„Keď tam bol už aj americký prezident Trump, tak prečo by som sa tam nemohol ísť pozrieť aj ja.“

Fakt, že v skutočnosti naozaj vôbec nejde o súkromnú návštevu, ale o pracovnú, potvrdila aj severokórejska informačná agentúra Yonhap, ktorá oznámila, že Gabriela prijal hneď po jeho príchode Ri Su Yong, predseda zahraničného výboru parlamentu KĽDR.

Yonhap uviedla tiež to, že Gabriel mu odovzdal dar pre prezidenta KĽDR, Kima.

Gabriel potom absolvoval viaceré rozhovory s predstaviteľmi KĽDR a bude v nich pokračovať nasledujúce dni.

Aké sú ich témy, to Yonhap neoznámila.

Možno o nich len špekulovať a napríklad v tomto zmysle spájať cestu Gabriela o. i. aj s osobou Donalda Trumpa a Gerharda Schrödera, a tým aj s osobou jeho kórejskej manželky.

Celkom isté je však to, že Gabriel tam bol poslaný v istej misii a isté je aj to, že ho ňou nepoverila ani kancelárka a ani Bundestag. Kto to bol, je v rovine špekulácií a v tomto prípade ich neuvediem.

Ešte dodám, že postoj Gabriela k Trumpovi sa v poslednom čase podstatne zmenil a dnes by takmer nič z toho, čo o americkom prezidentovi ešte pred dvoma rokmi a či pre rokom negatívne tvrdil, by už viac nezopakoval.