V USA vládne brutálne potláčanie práv černochov. “Rasizmus v USA je oveľa horší ako slovenský rasizmus“, povedal mi….

07.11.2016 13:11

Sestry Lydia a Vicki Thompson, čierne občianky USA sa usilujú navrátiť ľuďom ich dôstojnosť – aspoň po smrti. Pracujú v pohrebnom inštitúte v jednej veľkej štvrti New Yorku, ktorá je najúbohejším getom, aké si možno predstaviť a kde bývajú takmer výlučne černosi. Mnohí z mŕtvych, ktorých telá pripravujú na pochovanie, sú zavraždení černosi, obete každodenného násilia. Nemecká ARD tam pred niekoľkými dňami natáčala film o americkom rasizme. V blízkosti inštitútu, kde natáčali, vedie čierna riaditeľka Natalia Lopez strednú školu, sa odrazu začalo strielať. Lopez povedala nemeckým redaktorom, že to je v gete takmer  každodenná udalosť, ako aj mrtvoly postrielanych na uliciach. Porozprávala im aj to, ako americký školský systém uprednostňuje biele deti. Má to dokonale metodicky prepracované.

V USA počet černochov zastrelených bielymi mnohonásobne prevyšuje počet bielych, ktorých zastrelili čierni. Celkom špeciálne to platí najmä v prípade tých, ktorých zastrelila polícia. Vo veľkej väčšine prípadov zastrelila polícia čiernych úplne bezdôvodne, to znamená, že ich jednoducho zavraždila. Mnoho bielych policajtov sú americkí rasisti.

Na rasizme v USA nezmenil nič ani Barack Obama. Nemohol, nechcel, obával sa, bol príliš zbabelý. USA sú jediným štátom zo skupiny vyspelých štátov, ktorý chce zrušiť sociálny štát. A jedným z hlavných „dôvodov“ je to, že najčastejšími poberateľmi sociálnych dávok sú černosi. Je to hanba a maximálna nehumánnosť. Najprv im americký štát zoberie už od detstva takmer všetky možnosti optimálneho vývoja a potom ich chce takpovediac vyhladovať a zničiť.

Na systematickom rasizme sa od dní Martina Luthera Kinga nezmenilo vôbec nič, len to, že je ešte rafinovanejšie a zákernejšie praktizovaný.  To vysvetlil ARD počas natáčania čierny právnik Bryan Stevenson. Systematický rasizmus dnešných dní bielych Američanov má katastrofálne následky pre celú spoločnosť USA. Okrem iného spôsobuje nárast kriminality a zvyšuje biedu a núdzu veľkej časti čiernych Američanov. Americká ústava síce zaručuje občianske práva aj Afroameričanom (ale ešte pred 50 rokmi to tak nebolo), ale milióny bielych rasistov robia všetko možné pre to – pričom nasadzujú proti černochom aj krvavé násilie – aby ich rovnoprávnosť torpédovali.

Veľmi výrazne sa odzrkadluje nenávisť bielych voči čiernym v USA aj v mnohých vyhláseniach amerických politikov. Ako príklad uvediem slová jedného zo zakladateľov Neokonzervatívnych, Williama Buckleya, ktoré boli uverejnené v roku 1957 v National Review, kde si kladie otázku: „Smie spoločenstvo bielych urobiť opatrenia, aby dominovalo politicky a kultúrne?“ Jeho odpoveď znela:“Samozrejme, že smie, lebo je rasou nadradenou.“

Môj priateľ, černoch s americkým občianstvom, sociológ a filozof, ktorý žije už 20 rokov v Európe, a zaoberá sa profesionálne s problematikou rasizmu v USA, ako aj s problematikou nacistického rasizmu a rasizmu voči Rómom v krajinách východnej a strednej Európy a pozná dobre aj situáciu Rómov v SR, mi nedávno povedal:

„Mnohí Rómovia pokladajú podstatnú časť Slovákov za veľkých rasistov. To ale nepoznajú americký rasizmus. Ten je na oveľa vyššom a rafinovanejšom stupni, ako rasizmus Slovákov. Tento druh rasizmu, slovenský rasizmus, definujem ako rasizmus len emocionálny a jednoducho štruktúrovaný. Ten občas krátkodobo exploduje, dosiahne svoj vrchol a opadne. Americký rasizmus je trvalý stav maximálnej nenávisti, hlbokého opovrhovania a deštruktivity voči čiernym Američanom. Slovenský rasizmus ubližuje viac slovami, ako činmi a vysmieva sa, ale spravidla nezabíja a nevraždí, ako to robí rasizmus americký. Ten berie černochom aj poslednú štipku dôstojnosti a  vrhá ich do stavu absolútnej beznádejnosti a depresie a mnohych následne kriminalizuje. Americký rasizmus je doktrínou mocných a inteligentných. Slovenský rasizmus je len akýmsi ľudovým  - rozhodne nie celoľudovým – pobúrením.“

K tomu už len dodám:

USA sú štátom v trvalej kríze. V každom prípade v trvalej kríze sociologickej a humánnej. Veľa bielych Američanov má ešte stále staré „otrokárske myslenie“.