V USA sa množia hlasy po novom silnom prezidentovi, ktorý vyžaruje autoritu

02.09.2021 23:23

Popularita prezidenta Bidena klesala v poslednom čase už aj u nie malej časti demokratických voličov. To, čo sa však teraz udialo v Afganistane v súvislosti s bezhlavým a chaotickým útekom USA armády a NATO, to celkom zničilo aj posledné zvyšky dôvery prevažnej časti Američanov voči Bidenovi.

Neschopnosť Bidena robiť rýchle a správne rozhodnutia kritizoval a ironizoval Donald Trump viackrát ešte počas ich volebného boja a varoval národ pred jeho voľbou. Teraz táto neschopnosť už len narastá a doslova bije do očí, hoci je pred svojimi zriedkavými a krátkymi verejnými vystúpeniami „preparovaný“ (podobne ako sú niektorí profesionálni cyklisti dopovaní a tak dosahujú „zázračné“ výkony), aby kondične a mentálne „úspešne“ pretrpel svoje vystúpenia.

Občas sa ale Bidenovi stane, že ani to mu nepomáha, ako sa mu to stalo minulý týždeň pred telvíznymi kamerami, ktoré ho ukazovali vo Washingtone počas stretnutia s izraelským premiérom Naftali Benettom. V televízii z ich stretnutia bolo ukázané len niekoľko minút, ale počas nich Bidenovi nevydržala koncentrácia a keď Benett rozprával a pritom hľadal vizuálny kontakt s Bidenom, tak ten mal asi 40 sekúnd zavreté oči a stál ako skamenelý.

V sociálnych médiách kolovalo video s totuo scénkou a inciovalo masovú diskusiu o tom, čo sa to s Bidenom deje a že jeho mentálny úpadok je už veľmi viditeľný.

Pre prezidenta a jeho administráciu to musel byť totálny PR-šok. Veď niečo také, že Biden jednoducho upadne do sekundového spánku počas oficiálneho stretnutia s izraelským štátmikom, to doslova korešponduje s jeho stroskotaním v Afganistane.

Keď Donald Trump minulý rok oznámil, že plánuje čo najrýchlejšie stiahnutie americkej armády z Afganistanu a zdôvodnil to tým, že jej 20 rokov pôsobenia v tejto krajine neprinieslo nič, len mnoho padlých Američanov a zbytočne vyhodené miliardy, tak Západ a jeho mainstream ho kritizovali, že takou politkou len poškodzuje záujmy USA a spojencov.

Teraz sa ukázalo, že Trump mal absolútnu pravdu – ako takmer vždy. Bidenovi a jeho poradcom to trvalo niekoľko mesiacov, kým pochopili, že Trump mal pravdu a napokon urobili presne to, za čo Trumpa odsudzovali a kritizovali.

V tomto prípade sa však napokon Biden sám stal terčom tvrdej kritiky, a to nielen za to ako nekoordinovane a chaoticky sa odohral odchod Američanov z Kabulu, ale  aj za to, že napriek početným varovaniam viacerých tajných služieb, že Biely Dom musí počítať s akútnou možnosťou teroristických útokov v  Kabule, neboli urobené žiadne opatrenia ako im zabrániť.