V USA padol neuveriteľný rekord: V apríli dalo výpoveď 4 milióny ľudí!

24.10.2021 23:21

V krajine „neobmedzených“ možností, ktorú milióny Američanov nazývajú krajinou nízkych miezd, dalo výpoveď tento rok do augusta 4, 27 miliónov zamestnancov. To je absolútny rekord.

V krajine sa množia veľké štrajky za zlepšenie pracovných podmienok a za vyššie mzdy. Zákonom garantovaná minimálna mzda obnáša len 7,2 dolára na hodinu, čo je v amerických podmienkach života doslova hladová mzda. Cez USA sa šíri obrovská – historicky najmohutnejšia – vlna nevôle a protestov proti brutálnemu vykorisťovaniu.

Začiatkom roka, keď situácia s koronou dovolila istú normalizáciu v mnohých firmách, v gastronómií a v cestovnom ruchu, tak Ministerstvo práce v USA po prvý raz registrovalo nečakaný prekvapujúci vývoj. Len do apríla ukončilo pracovný pomer výpoveďou 3,99 miliónov osôb. Nikdy predtým za 20 rokov odkedy ministerstvo takú štatistiku robí, sa k tomuto číslu USA ani len nepriblížili.

Experti ekonómovia označujú tento fenomén ako The Great Resignation alebo ako The Big Quit – veľká vlna výpovedí. A je veľmi paradoxné, že práve v tejto situácii je v USA už celé mesiace okolo 10 miliónov voľných pracovných miest a napriek tomu majú firmy veľké problémy ich trvale obsadiť.

Agentúra McKinsey vykonávajúca poradenskú činnosť pre firmy tvrdí, že nejde o krátkodobý fenomén, ale o prejav veľkej a pretrvávajúcej nespokojnosti miliónov Američanov s tvrdými pracovnými podmienkami a o prejav toho, že v práci, ktorú vykonávajú postrádajú aspekt ľudskosti.

McKinsey uvádza, že až 42 percent zamestnaných žien sa z práce cíti často alebo neustále vyhorených. V prípade mužov je to 36 percent.