V USA bola Merkel dlho obdivovaná - teraz nad ňou vyjadril zdesenie dokonca Joe Biden

19.03.2021 22:32

Kancelárka k tomu mlčí, kancelárka to nekomentuje – Merkel vnútorne ostarla o mnoho rokov. Americkí Demokrati a najmä Joe Biden dlho žasli a obdivne hovorili o tom ako skvele manažovala kancelárka korona krízu.

New York Times napísal pred rokom, že Merkel je perfektná, chválil jej vodcovské kvality v korona kríze. The Atlantic vysoko ocenil jej analytický a neemocionálny spôsob riešenia problémov.

Podobné chválospevy na Merkel, ktoré šírili predovšetkým Demokrati a ich médiá však v poslednom čase zmĺkli. Očkovací chaos, ktorý zavládol v Nemecku a za ktorý je zodpovedná hlavnou mierou kancelárka a jej minister Jens Spahn ukončili obdiv kancelárky v USA.

Vo štvrtok vyjadril svoje zdesenie nad Merkel dokonca aj jej veľký obdivovateľ prezident Joe Biden. V televízii sa dal oslavovať za to, že hoci je len dva mesiace v úrade, tak v piatok sa malo v USA dosiahnuť 100 miliónte zaočkovanie. Prezident však zabudol pripomenúť, že „výhybku“ k tomu nastavil už Donald Trump.

Biden vyzval Američanov, aby dodržiavali aj naďalej všetky korona opatrenia a poprosil ich, aby nepripustili to, čo sa práve odohráva v Európe a že potom to nebude dlho trvať a opatrenia v USA sa budú zmierňovať a postupne odbúravať.

Niektoré nemecké médiá o jeho reakcii voči Európe zhrozene a sklamane napísali, že v tomto prípade pripomína Trumpa. Vyjadrili aj sklamanie nad tým, že nezrušil Trumpove nariadenie zákazu cestovania Európanov do USA.

Uviedli aj to, že v boji proti Covidu sú Američania oveľa úspešnejši ako Európania.