Nositeľ Nobelovej ceny za mier 20 rokov na listine teroristov: V USA

10.06.2016 12:25

V USA bola táto jedinečná, svetom uznávaná a obdivovaná osobnosť až do roku 2008 vedená ako podozrivá z terorizmu. A to napriek tomu, že už v roku 1993 dostala Nobelovú cenu za mier a v roku 1994 sa stala prezidentom Juhoafrickej Republiky. Je to Nelson Mandela. V roku 1988 ho dala americká vláda Ronalda Reagana ako teroristu na takzvanú Terrorism Watch List, z ktorej ho dal Washington odstrániť až v roku 2008. 

Nelson Mandela bol neobyčajnou osobnosťou a neobyčajným politikom a hrdinom pre celý svet. Nemci ho nazývajú Jahrhundertpolitiker. Celý svet ho oslavoval po prepustení z väzenia, kde strávil za svoj boj proti apartheid politike Južnej Afriky 27 rokov. Napriek tomu mohol už ako prezident Juhoafrickej Republiky vstúpiť na územie USA len s mimoriadnym povolením od amerických úradov. V USA bol stále ešte pokladaný za nebezpečného možného teroristu.

Dokonca aj vtedajšia ministerka zahraničia, Condoleezza Rice to označila za veľmi trápnu záležitosť. Ale hoci bola ministerkou od roku 2005, tak tri roky nepodnikla nič proti tomu, čo sama označila ako trápnu záležitosť pre USA. Trápna bola však predovšetkým ona sama a jej prezident.

Keď Mandela zomrel, tak ho pietne oslavovalo množstvo štátnikov z celého sveta. Medzi nimi aj masoví vrahovia a ťažkí zločinci. Od amerického prezidenta Obamu bolo možné počuť aj takéto slová: "Som jedným z miliónov, ktorých život Mandelu inšpiroval. Pokiaľ budem žiť, budem robiť všetko pre to, aby som sa od neho sústavne učil. Mandela je nielen pre mňa nesmrteľný." 

Pýtam sa, či je niekto, okrem Busha, väčším pokrytcom ako tento americký prezident?

V prípade USA sú takéto a podobné prípady už dávno bežnou samozrejmosťou. Kto je Washingtonu nepohodlný, nepríjemný alebo nebezpečný, tak pre americké úrady a pre Biely Dom nie je najmenším problémom vyhlásiť ho za teroristu a dať ho na povestnú americku listinu teroristov. 

 Ocitli sa už na nej dokonca aj úplne nevinní ľudia, a čo je úplne absurdné, tak aj malé deti. 

Sú  známe také prípady, že na tejto listine sa ocitli aj nevinné deti. Údajne len nedopatrením a chybami, ako bolo dodatočne oznámené. Je mi dokonca známy prípad len osemmesačného černošského dieťaťa, s americkým občianstvom, ktoré "zadržali" pri kontrole na letisku, keď jeho rodičia chceli letieť s ním z New Yorku na náštevu príbuzných do Kanady a nesmeli odletieť, lebo ich dieťa bolo na teroristickej listine. Bolo evidentné aj pre najväčšieho hlupáka, že je to totálny nezmysel, napriek tomu im personál letiska nedovolil odletieť. 

Trvalo to celé dva týždne, kým sa to celé neprešetrilo a neprešlo niekoľkými úradmi a až potom bolo dieťa oslobodené z podozrenia terorizmu a z listiny vyškrtnuté. Nie je známe, či za to dostali odškodné a či sa im americká vlada za to ponížene a pokorne aspoň ospravedlnila. Som presvečený, že nie.