V sobotu boli v Nemecku veľké demonštrácie proti rastúcemu „šialenstvu“ na bytovom trhu

07.04.2019 23:22

V desiatkach nemeckých miest, ako v Berlíne, Kolíne, Mannheime, Hamburgu, Stuttgarte, Frankfurte a ďalších mestách manifestovali státisícky demonštrantov proti explodujúcim a nezplatiteľným cenám nájomného za byty.

V žiadnom nemeckom meste nestúpalo nájomné za byty za posledných desať rokov tak extrémne ako v Berlíne. V priebehu desiatich rokov to bolo až o 90 percent. V Nemecku sa situácia na bytovom trhu každým rokom zhoršuje. Od roku 2015, po tom ako do Nemecka prišli takmer dva milióny migrantov, je táto situáccia priam katastrofálna. Každá piata domácnosť musí zaplatiť za prenájom bytu takmer polovicu svojho mesačného netto prijímu.

Demonštrácie organizoval Deutscher Mieterbund (Nemecký spolok na ochranu nájomcov) a Nemecké odbory.

Nemeckí politici už desaťročia sľubujú zlepšenie situácie – sú to ale len klamstvá a prázdne sľuby. Predstavitelia z Deutscher Mieterbund vyhlásili, že toto bol len začiatok a že demonštrácie sa budú opakovať, aby sa zosilnil tlak na politiku a konečne, aby sa začalo naozaj konať.

Žiadajú, aby sa zákonom zakázalo na dobu 5 rokov akékoľvek zvyšovanie nájomného. V žiadnom inom štáte EÚ nebýva taký vysoký podiel obyvateľov v nájomných bytoch ako v Nemecku. Je to veľký paradox, lebo ide o jednu z najbohatších krajín EÚ.

A aj tu sa potvrdzuje, ako klame a zavádza Merkel, keď tvrdí:

„Uns allen in Deutschland geht gut“ – „My všetci sa v Nemecku máme dobre.“