V Sasku povážlivo narastá kriminalita mladých cudzincov – hrozia francúzske pomery?

11.07.2023 23:08

Informujú o tom najväčšie tamojšie noviny – Sächsische Zeitung (SZ). Píšu síce len všeobecne o kriminalite mladých a nezmieňujú sa o tom, že ide predovšetkým o utečencov a ilegálnych migrantov. Musia dodžiavať politikmi prikázanú anonymitu a nemenovať, kto sú mladiství kriminálnici. Vyplýva to ale jednoznačne z toho, že saský krajinský poverenec pre cudzincov Mackenroth žiada v tejto veci - ako uvádzajú práve SZ – od vlády konzekvencie.

 

Len niečo z toho, čo SZ píše o kriminalite mladých cudzincov v Sasku:

 

„Pri bitke pred diskotékou v Görlitzi sa cez víkend zranilo osem ľudí. Traja Sýrčania vo veku 19, 21 a 34 rokov sú vo väzbe. Polícia vyšetruje väčšiu skupinu podozrivých pre porušenie pokoja. Obvinení mali použiť rozbité fľaše proti ďalším mladým ľuďom.

 

Minulý týždeň zatkli v Erzgebirge 15-ročného mladíka za údajné napadnutie rušňovodiča. Ten chcel urovnať spor medzi cestujúcimi a potom ho zranil podozrivý z Afganistanu, uviedla polícia.

 

V Drážďanoch muž podľahol bodným ranám, ktoré mu v električke spôsobil Somálčan.“

 

V Sasku neprejde deň, aby sa nediali podobné zločiny – nie všetko sa dostane do médií.

 

Mackenroth, ktorý bol v rokoch 2004 až 2009 ministrom spravodlivosti v Sasku, uviedol, že neexistuje žiadny všeliek na násilnú trestnú činnosť. Je potrebná rýchla, dôsledná a primeraná reakcia štátu. Nemyslí si, že sú potrebné prísnejšie zákony, ide o presadzovanie platného práva.

 

„Ak sú mladí migranti involvovaní do závažných trestných činov, polícia a súdnictvo musia okamžite zapojiť imigračné úrady. Musí to byť rýchlejšie ako dosiaľ," požadoval poverenec.

 

Tým je povedané a či priznané v opatrenej reči diplomata to, že situácia je naozaj veľmi dramatická.