V Rusku začali spolu s Čínou veľké vojenské manévre; India, Bielorusko, Tadžikistan, Mongolsko sú tiež tam

04.09.2022 22:26

Pred štyrmi rokmi sa na východe Ruska konali pod názvom Vostok 2018 najväčšie  vojenské manévre v histórii krajiny za účasti 300 000 mužov. Zúčastnili sa ich po prvý raz aj  štáty, ktoré neboli súčasťou Sovietskeho Zväzu – Čína a Mongolsko.

Po ich ukončení vyhlásil čínsky generál Šao Juan Ming, že boli neobyčajne úspešné a že len potvrdili veľkú vzájomnú dôveru a nerozborné priateľstvo Ruska a Číny.

Prvého septembra, viac ako polroka po začiatku vojny na Ukrajine je toto priateľstvo ešte silnejšie.  

V neposlednom rade aj preto, že obe krajiny – jedna rozlohou na svete najväčšia a druhá s najvyšším počtom obyvateľov na svete – Rusko a Čína majú spoločného nepriateľa, ktorý by ich veľmi rád výrazne oslabil. Týmto nepriateľom sú USA.

A teraz tohto prvého septembra sa začali opäť veľké vojenské manévre Vostok na sibírskom východe, ako aj v Japonskom mori  a opäť je ich účastníkom aj čínska armáda. Zúčastňujú sa ich aj vojaci z Indie, Bieloruska, Tadžikistanu a Mongolska.

Ako oznámili štátne čínske médiá, tak Peking po prvý raz vyslal nielen pozemné vojsko a vojenské letectvo, ale aj vojenské námorníctvo.