V Ramsteine sa konalo stretnutie 50 ministrov obrany, viedol ho minister USA. Na Nemecko bol robený tlak!

21.01.2023 22:52

Na americkej základni v nemeckom Ramsteine sa koncom týždňa stretli ministri obrany z približne 50 krajín a rozhodli o ďalšej vojenskej podpore pre Ukrajinu. O dodávke tankov Leopard pre Ukrajinu však nepadlo žiadne rozhodnutie. A to z dôvodu, že nie všetci ministri si to želali.

 

Na konci konferencie americký minister obrany Lloyd Austin povedal, že mnohé krajiny z 50 prisľúbili Ukrajine viac zbraní (ale zamlčal, že aj mnohé sa k nim nepridali).

Nemecko chce okrem iného dodať ďalšiu batériu protilietadlových rakiet Patriot a viac tankov Gepard.  Ale dodávku hlavných bojových tankov Leopard 2 nechcelo potvrdiť a ani do budúcnosti prisľúbiť, aj keď americký minister na to naliehal. Austin však napriek tomu zdôraznil dobré vzťahy s Nemeckom.

 

V tomto prípade treba pochváliť kancelára Scholza, ktorý tu použil svoju typickú zahmlievaciu taktiku, ktorú nasadzuje vždy vtedy, keď chce získať čas a svoje finálne rozhodnutie presúva ďalej a ďalej do budúcnosti a oznamuje len isté pseudoargumenty, prečo tak robí.

A jeho minister na konferencii v Ramsteine konal v jeho poverení presne v tomto zmysle:

 

Nemecký minister obrany Boris Pistorius (SPD) počas prestávky v konferencii povedal, že pokiaľ ide o Leopard 2, tak prítomní ministri nevyvíjali na Nemecko žiadny tlak. To samozrejme tak nebolo, lebo od Nemecka sa Leopardy pre Ukrajinu rozhodne očakávajú.

Jeho ďalšia výpoveď však absolútne potvrdila, že nepovedal pravdu: „Je tu mnoho účastníkov, ktorí zdieľajú argumenty Nemecka.“

 

Čoraz väčšia časť nemeckej verejnosti je proti dodávke Leopardov na Ukrajinu – podľa oficiálnej imformácie mainstreamu viac ako polovica, v skutočnosti ale oveľa viac. A Olaf Scholz to samozrejme dobre vie.

 

 

Ukrajinský viceminister zahraničných vecí Andrij Meľnyk (exveľvyslanec v Nemecku, ktorý počas svojho pobytu v Nemecku „neposlušných“ nemeckých politikov svojou výbornou nemčinou často cynicky karhal a ponižoval spôsobom autoritatívneho nadriadeného voči podriadeným) po konferencii na americkej leteckej základni v Ramsteine ​​kritizoval nemeckú vládu za zablokovanie dodávky hlavných bojových tankov Leopardov a vyhlásil v nemeckých médiách:

"Je obrovským sklamaním, že Nemecko zlyhalo pri téme Leopard a vyhlo sa jej riešeniu. Nie je to nič iné len hanba a blamáž.“

 

Na záver ešte doplňujúca informácia:

 

Keď bol Barak Obama v roku 2009 na najdôležitejšej americkej základni v Nemecku, v Ramsteine - polroka po zvolení za prezidenta a už ako nositeľ Nobelovej ceny za mier –  tak povedal pred zhromaždnými americkými vojakmi, že Nemecko je stále ešte obsadenou krajinou a takou má ostať minimálne do roku 2099. Oficiálne je v Ramsteine 8500 USA vojakov.

Nemecko je stále Američanmi okupovanou krajinou a takou ostane, má zo všetkých EÚ štátov najviac vojenských základní USA. A preto keď politici USA žoviálne hovoria o Nemcoch ako o ich spojencoch, tak je to len cynický výsmech Nemecka.  Berlín je len poslušným „poddaným“ USA.