V praveku existovala medzi ženou a mužom rovnoprávnosť, ale len preto, že neexistoval žiadny patriarchálny boh

19.09.2016 12:41

Tvrdia to na základe svojich výskumov antropológovia z Univerzity Kollege London. Vedci prežili niekoľko mesiacov vo viacerých súčasných jednoduchých a uzavretých spoločnostich, ktoré nemajú nijaký kontakt s našou kultúrou. Získané poznatky potom simulovali na svojich počítačoch a zisťovali, ako sa postavenie mužov a žien v týchto uzavretých spoločnostiach odráža v ich sociálnych štruktúrach.

Ak sú ženy v takej spoločnosti úplne rovnocenné s mužmi, tak sú sociálne faktory v tomto spoločenstve vysoko rozvinuté a neexistujú žiadne prípady sexuálneho znásilňovania a ani žiadne násilie voči ženám a deťom a nevyskytuje sa tam ani incest.

A ešte niečo dôležité bolo zistené:

V týchto spoločnostiach úplne chýba aj deštruktívny potenciál patriarchátu. Nikoho ani len nenapadne viesť vojnu a na úkor iných rozširovať svoje územie a svoj revír. To je dôkazom toho, že dobyvateľské vojny sú vynálezom patriarchálnych spoločností, kde vládnu muži.

Anglickí antropológovia sú presvedčení, že až keď prišlo k vynájdeniu obrábania pôdy a poľnohopodárstva a tým k agrárnej revolúcii, tak muži strhli celú moc na seba, a to bol vznik patriarchátu, ktorý postupne priniesol so sebou vykorisťovanie, zabíjanie, vojny a boje o územia.

S tým postupne prišlo aj násilie voči ženám, ich kontrola a manipulácia žiarlivým a koristníckym mužom-patriarchom, ktorý chcel všetko určovať a predovšetkým chcel čo najviac vlastniť. V takto nanovo štruktúrovanej spoločnosti sa žena stala vlastníctvom a majetkom muža. A tento majetok – žena -  mal veľmi vysokú hodnotu a veľkú prestížnu cenu.

To boli zárodky vzniku deštruktivity a zla, ktoré nás držia v moci dodnes a medzičasom nadobudli gigantické rozmery. Zároveň to bol aj začiatok konca solidarity v spoločnosti a súcitnej ohľaduplnosti voči slabším a menej schopným.

Veľký Erich Fromm mi raz v jednom z našich rozhovorov vo Švajčiarsku povedal:

„Jedna jediná žena, ktorá nebola zmanipulovaná patriarchátom a ani žiadnym patriarchálnym mužom, má v sebe viac lásky a súcitu, ako celé mužské pokolenie.“

A aby sa patriarchálnemu mužovi ľahšie vládlo  a aby mal ešte vyššiu moc a takpovediac moc posvätenú, tak vynašiel svojho patriarchálneho mužského boha a umiestnil ho do “neba”, odkiaľ mu tento zabezpečil moc, ktorú muž potom vykonával v mene boha, ktorého sám stvoril.

Nezávisle od seba ho privolali k životu Hebreji  a dali mu meno Jahve a Gréci, ktorí síce mali celý Pantheón, ale jeho vládcom bol boh Zeus.