V Paríži sa konali obrovské demonštrácie proti vysokým cenám, inflácii a zdražovaniu benzínu

16.10.2022 23:21

Francúzske mainstream médiá uvádzali, že v nedeľu v Paríži demonštrovali desaťtisícky občanov. Naproti tomu organizátori demonštrácií spresnili počet demonštrujúcich číslom 140 000.

K tejto veľkej protestnej akcii vyzvali občanov Francúzska ľavicové strany, viaceré organizácie a niektoré odborové oranizácie.

V obrovskej mase demonštrujúcich kráčal aj bývalý kandidát na prezidenta Jean-Luc Mélenchon a vedľa neho držiteľka Nobelovej ceny za literatúru Annie Ernaux a spolu s ňou 60 umelcov a kultúrnych pracovníkov. Pochodovali aj početní opoziční politici.

Demonštrácia sa začala  na Place de la Nation a odtiaľ tiahol sprievod demonštrantov k Bastille.

Polícia počítala maximálne s 30 000 demonštrantami a tak dozeralo na obrovskú masu protestujúcich len 2000 prekvapených a zarazených policajtov. Možno povedať, že tento protest bol veľkou demonštráciou moci ulice proti prezidentovi Macronovi.

Situácia vo Francúzsku je veľmi napätá a toto bol len začiatok demonštrácií. Ľudí nervujú a veľmi hnevajú aj extrémne stúpajúce ceny benzínu. Na viacerých benzínových pumpách už stojí liter benzínu až tri euro.

Vláda sa obáva, aby demonštrácie nenadobudli dimenzie, ako mali dlhotrvajúce protesty, ktoré robili v rokoch 2018 a 2019 „žlté vesty“.