V OSN naďalej pretrváva rusko-americký spor o zákonitosti útokov Západu na Jemen

15.01.2024 13:21

Bezpečnostná rada OSN rokovala o náletoch USA a Spojeného kráľovstva v Jemene na žiadosť Ruska.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti a mier na Blízkom východe, v Ázii a Tichomorí Mohammed Khaled Khairi počas stretnutia povedal:

„Špirála násilia, ktorej sme svedkami, môže mať vážne politické, bezpečnostné, ekonomické a humanitárne dôsledky v Jemene, ale i v celom regióne."

 

Stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenzja ostro odsúdil nálety USA a Veľkej Británie.

Nebenzja označil západné bombardovanie Jemenu za "porušenie medzinárodného práva" a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby "odsúdilo toto bombardovanie, pokiaľ to nebude povolené Organizáciou Spojených národov".

Ruský diplomat dodal, že útoky nemožno považovať za sebaobranu v zmysle článku 51 Charty Organizácie Spojených národov:

„Princíp sebaobrany nemožno použiť na zabezpečenie slobody plavby.“

Naproti tomu stála predstaviteľka Spojeného kráľovstva pri OSN Barbara Woodward uviedla, že jej krajina opakovane odsúdila útoky Húsiov v Červenom mori.

Poznamenala, že Húsíovia sa zamerali aj na britské lode:

„Preto sme v koordinácii s USA prijali potrebné a primerané opatrenia."

 

Povedala, že Húsíovia ohrozili životy nevinných ľudí tým, že od novembra vykonali viac ako 100 bezpilotných a raketových útokov, pričom povedala: "Sme odhodlaní presadzovať slobodu plavby".

Stály predstaviteľ USA pri OSN Linda Thomas-Greenfield označila útoky na Jemen za "primerané" a v súlade s medzinárodným právom a právom na sebaobranu.

Biely dom v piatok ráno v spoločnom vyhlásení desiatich krajín oznámil, že v reakcii na útoky Houthiov na obchodné lode v Červenom mori podnikli americké a britské sily spoločné útoky na ciele v oblastiach kontrolovaných Húsiovmi v Jemene.

 

Spoločné vyhlásenie bolo podľa Bieleho domu vydané v mene vlád Spojených štátov, Spojeného kráľovstva, Austrálie, Bahrajnu, Kanady, Dánska, Nemecka, Holandska, Nového Zélandu a Južnej Kórey.

Napriek útokom Húsiovia vo vyhlásení svojej Politickej rady (najvyššia politická autorita) zopakovali, že všetky útoky ich síl boli legitímné, a to ako reakcia na „priamu a vyhlásenú agresiu“ proti Jemenu.

 

V rámci „Solidarity s pásmom Gazy“ od 7. októbra Húsíovia vedú nepriamu vojnu s Izraleom, pričom využívajú rakety a bezpilotné lietadlá a zameriavajú sa len na nákladné lode v Červenom mori, ktoré vlastnia alebo prevádzkujú izraelské spoločnosti prepravujúce tovar do a z Izraela.

Námorný obchod predstavuje 70 % izraelského dovozu a 98 % zahraničného obchodu prechádza cez Červené more a Stredozemné more. Obchod cez Červené more podľa ministerstva financií prispieva k izraelskej ekonomike 34,6 %.