V Nigérii moslimskí študenti ukameňovali a upálili svoju kresťanskú spolužiačku

02.06.2022 23:40

Hrozná vražda pripomínajúca temný stredovek sa udiala pred niekoľkými dňami v máji, v spolkovom  štáte Sokoto v Nigérii. Nemecký Tagesspiegel beštiálnych moslimských vrahov označil ako Lynchmob (lynčovacia zberba). Po ukameňovaní mŕtve telo mladej ženy spálili jej vrahovia.

Ako oznámili nigérijské úrady a polícia tak dôvodom strašného činu malo byť krátke vyjadrenie študentky v sociálnych sieťach o Mohamedovi,  ktoré je spolužiaci vnímali ako urážku proroka. Niekoľko desiatok jej moslimských spolužiakov ju použitím násilia vyviedli zo stráženej miestnosti, kde ju školské úrady z dôvodov bezpečnosti ukryli.

Po umučení dievčaťa banda moslimských vrahov budovu, odkiaľ dievča, ktoré dobre poznali a spolu s ňou každodenne navštevovli školu, podpálili a nechali zhorieť.

Prečo ale polícia a vedenie školy, keď vedeli o veľkom ohrození kresťanskej študentky, sa nepostarali lepšie o jej bezpečnosť a prečo nezabránili jej ukameňovaniu, o tom sa vláda Sokota nezmieňuje ani slovom.

Sokoto je jeden z viacerých spolkových štátov na severe Nigérie, kde bola v roku  2000 zavedená šária. To znamená, že tam existuje fundamentalistická justícia, a tá pracuje paralelne spolu so štátnou justíciou. Táto paralená justícia už vyhlásila mnoho rozsudkov smrti kvôli manželskej nevere (samozrejme len, ak sa jej dopustila žena), kvôli blasfémii a homosexualite. Popravy ale údajne neboli vykonané žiadne. Avšak prípady zlynčovania k smrti bez súdu sú bežnou udalosťou