V Nemecku príde v krátkom čase k extrémnemu zvyšovaniu nájomného - pre vysokú infláciu

04.06.2022 22:50

Popri veľkom zvyšovaní cien za potraviny a energie sa musia Nemci pripraviť na ďalšie pravidelné obrovské výdavky, a síce na svoje byty.

V dôsledku vysokej inflácie príde k extrémnemu zvyšovaniu nájomného. Najväčší nemecký bytový koncern – DAX koncern Vonovia, ktorý vlastní viac ako 500 000 bytov už ohlásil veľké zvýšenie nájomného.

Hoci v Nemecku už bolo v prvých troch mesiacoch tohto roku nájomné zvýšené v priemere o 3,1 percenta, tak v porovnaní s mierou nemeckej inflácie, ktorá dosiahla v súčasnosti až 8 percent, musí nasledovať rýchlo ďalšie zvyšovanie nájomného.

Tvrdí to  Rolf Buch šéf predstavenstva koncernu Vonovia a chce, aby prišlo k častejším zvyšovaniam nájomného, a to v súvislosti s mierou narastania inflácie.

To by de facto znamenalo každoročné zvýšenie nájomného. Je jasné, že ak to bude robiť Vonovia, tak sa podľa toho budú riadiť všetci vlastníci bytov. Experti už teraz vychádzajú z toho, že v priebehu 12 mesiacov narastie nájomné v Nemecku o 6 až 7 percent.

Taký vývoj cien nájomného je priam katastrofou pre každého piateho Nemca, lebo podľa štatistiky je osobou s nízkym príjmom.

V európskom porovnaní výrazné narastanie nájomného postihne najviac Nemcov. Kým 70 percent Európanov býva vo vlastných bytoch a domoch, tak v Nemecku je to len 45 percent občanov.  V tomto smere je Nemecko v EÚ s odstupom na poslednom mieste!

Bytová situácia v Nemecku je katastrofálna a každým rokom sa ešte aj dramaticky zhoršuje, a to napriek tomu, že pred každými voľbami politici sľubujú nápravu. Najhoršie je to vo veľkomestách, kde mimoriadne chýbajú byty, a to predovšetkým cenovo ako tak dostupné byty. A keď sú niekde občas sporadicky ponuknuté, tak je o jeden taký byt aj sto i viac záujemcov.

Je to hanba nemeckej politky, že pre vlastných ľudí „nemá“ peniaze, aby sa aspoň trochu zlepšila ich situácia, ale pre azylantov a migrantov má k dispozícii miliardy a takisto má miliardy aj pre Bundeswehr i pre ukrajinskú armádu.