V Káhire bol v utorok odsúdený exdiplomat Ladislav Skakal na 15 rokov väzenia

01.02.2020 21:45

Skakal prepašoval z egyptskej Alexandrie loďou do talianskeho Salerna veľké množstvo drahocenných historických starožitností z doby faraónov. Boli objavené colníkmi a talianskou políciou pri kontrole lodných kontajnerov v salernskom prístave. Ich celkové možstvo bolo 21 800 kusov.

Medzi nimi bolo niekoľko tisíc zlatých mincí, viaceré masky múmií faraónov a dokonca aj jeden sarkofág z dreva, starý viac ako 4000 rokov. Podľa predbežných odhadov hodnota pašovaných predmetov je minimálne 10 miliónov eur.

Skakalov kontajner polícia otvorila napriek tomu, že bol označený značkou diplomata. Podľa všetkého musela dostať talianska polícia od niekoho typ, lebo vo všeobecnosti sa tovary diplomatov nekontrolujú.

Ladislav Otakar Skakal je talianskym občanom českej národnosti a bol niekoľko rokov honorárnym konzulom Talianska v egyptskom Luxore.

Podľa údajov Štátnej egyptskej prokuratúry mal Skakal niekoľkých pomocníkov. Jedným z nich bol aj brat bývalého egyptského ministra financií Jusufa Ghaliho.

Súdny proces v utorok sa v Káhire konal za neprítomnosti Ladislava Skakala, ktorý sa zdržuje na neznámom mieste. Egyptská vláda požiadala Interpol, aby bol na Skakala vydaný medzinárodný zatýkací rozkaz.