V hercovi sa ukrýval diktátor – stal sa väčší nepriateľ Ruska ako Porošenko

05.03.2021 23:50

Západné média to nevedia a či len mlčia? V týchto dňoch sa v Ukrajine etabluje diktatúra. Ukrajinský prezident dal protizákonne a protiústavne odstaviť kritické televízne vysielače, šéfa opozície tiež a Ústavnému súdu odobral dôležité právomoci. Všetko to urobil v štýle diktátorov. Vo februári bol odstavený posledný kritický televízny vysielač.

Vodca opozície bol sankcionovaný, stovky internetových stránok bolo zablokovaných a boli zavedené aj ďalšie nedemokratické opatrenia. Takmer každý deň – ako oznamuje nemenovaný slobodný nemecký žurnalista z Ukrajiny -  sa v Ukrajine udejú ďalšie šokujúce udalosti. Keď Zelenskyj vyhral voľby, tak občania Ukrajiny vkladali do neho veľké nádeje, že bude robiť všetko lepšie a demokratickejšie ako jeho predchodca.

Postupne sa však ukazovalo, že to tak nebude. Spočiatku sympatický muž sa časom menil a teraz ho kritickí ukrajinskí žurnalisti označujú ako bezohľadného diktátora, ktorého  moc úplne premenila. Keď sa stal prezidentom, tak tvrdil, že dá všetko do poriadku a že druhý raz už nebude kandidovať, lebo potom chce vraj žiť len svoj súkromný život ako predtým. Nič však nepokuzajue na to, že to tak bude.

Ruská televízia informovala v nedeľňajšom vysielaní „Správy z uplynulého týždňa“ o situácii v Ukrajine.  V nasledovnom krátke zhrnutie:

„Už dlhšie sme nehovorili obšírnejšie o štáte s našim bratským národom. Vládny systém v Kyjeve sa zmenil a keď Porošenko bral aspoň formálne ohľad na Parlament, tak Zelenskyj sa správa akoby nebol v Európe a robí svojvoľne čo len chce. Tento bývalý umelec vládne otvorene ako diktátor. Vyhlásil bez súdneho konania tvrdé sankcie voči šéfovi opozície Viktorovi Medvedčukovi a jeho manželke a okradol ich jediným svojim podpisom o ich majetok. Keďže bol veľmi obľúbený, tak sa rozhodol ho zničiť, a to bez ohľadu na ústavu. Súčasne dekrétom prepustil – hoci na to nemal nijaké zákonné právo – prezidenta Ústavného súdu, Alexandra Tupitského.

Môže robiť, čo len chce – USA a EÚ ho podporujú.  Tí sa samozrejme nestarajú o záujmy Ukrajiny, ale len o to, aby Kyjev robil protiruskú politiku. Preto hovorí Zelenskyj provokačne, že Krym je vytrhnuté srdce Ukrajiny.“

Na to prišla reakcia šéfa vlády Krymu, Sergeja Aksenova. Nazval patetický výrok Zelenského  škrupulóznou demagógiou a povedal, že srdce Ukrajiny bolo predsa vytrhnuté v roku 2014, keď v Kyjeve prozápadní zradcovia zorganizovali štátny prevrat.

Zelenskyj nastúpil do úradu prezidenta pred dvoma rokmi ako nositeľ nádeje, že sa všetko v Ukrajine zlepší – aj vzťahy s Ruskom. Nič z toho sa nenaplnilo. Ukrajina je najchudobnejšou krajinou Európy.

Dokazuje to o.i. najlepšie extrémny úbytok jej obyvateľstva. Pred prevratom 2014 žilo v Ukrajine 40 miliónov obyvateľov. Po šiestich rokoch je to už len 30 miliónov.

Zdravotný systém Ukrajiny je takmer nefunkčný a Zelenskyj odmieta riešenia, ktoré Kyjevu ponúka Moskva. To, ako sa správa „diktátor“ Zelenskyj voči Moskve je groteskná tragikomédia plná paradoxov. Napr. Ukrajina importuje elektrinu z Ruska, ale Sputnik V Kyjev odmieta s tým, že Ukrajinci nebudú pokusnými králikmi Moskvy.

Ukrajina padá do čoraz dezolátnejšieho stavu.