V diskusii o chudobe v Nemecku kritizuje opozícia ministra zdravotníctva ako arogantného povýšenca

13.03.2018 22:13

Nový minister zdravotníctva, Jens Spahn CDU povedal v sobotu v jednom interview, že v Nemecku nemusí nikto hladovať, a to ani vtedy nie, ak by neexistovali Tafel (niečo ako stoly pre hladujúcich; dobročinná organizácia Die Tafel vznikla pred 25. rokmi za účelom pripravovania pokrmov zdarma pre hladujúcich v bohatom Nemecku), lebo krajina má jeden z najlepších sociálnych systémov na svete a preto Hartz IV (sociálna podpora) neznamená chudobu.

V roku 1993 existovala v Nemecku len jedna Tafel,  v roku 2000 už 250, 2010 už 840 a na konci 2017 ich už bolo 934 – to presne zodpovedá rastu chudoby v Nemecku.

Po vyjadrení ministra Spahna sa rozpútala búrlivá diskusia o chudobe v Nemecku. Šéfka parlamentnej frakcie Ľavice, Sahra Wagenknecht  v Neuen Osnabrücker Zeitung vyčítala ministrovi, že len arogantne a výsmešne  poúča príjemcov Hartz IV.

Zdôraznila, že čoraz viac starších občanov, ktorí celý život tvrdo pracovali a tiež slobodné matky, ktoré vychovávajú svoje deti, sú vyslovene odkázaní na Tafel. To je ale svedectvo úbohosti pre štát a dôkaz, že zlyháva.

Šéf Zelených, Robert Habeck vyčítal Spahnovi povýšenectvo a odkázal mu, že deti vyrastajúce v biede a chudobe, čo platí aj pre veľký počet dôchodcov žijúcich v biede, sú dôkazom toho, že Hartz IV nestojí za veľa.  

Kritiku zožal Spahm ale aj z vlastných radov. Generálna tajomníčka CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer povedala v ZDF, že ľudia, ktorí zarábajú toľko ako ona i minister Spahn nemôžu nikdy vysvetlovať ako sa žije vtedy, keď niekto má k dispozícii len Hartz IV.

Kancelárka Merkel sa – ako obvykle v podobných prípadoch – do diskusie „neprihlásila“. Možno preto, že Spahn bol kritikom jej utečeneckej politiky a ona, aby ho skrotila, tak mu podhodila „dobrú kosť na obhrýzanie“ – kreslo ministra. A zatiaľ, ako sa zdá, jej taktika má úspech. Spahnova kritika „stíchla“.