V Číne je školský systém samovražedne tvrdý, a suicid študentov bežný

06.12.2018 15:39

Môj priateľ z Pekingu, ktorý pracuje ako inžinier už niekoľko rokov v Stuttgarte, mi rozprával o extrémne tvrdých podmienkach na školách v Číne. Školský systém spôsobuje mimoriadne vysoký počet samovrážd žiakov a študentov v Číne. Podľa môjho priateľa sa čínska spoločnosť v uplynulých dvadsiatich rokoch veľmi zmenila a nastal v nej nápadný posun hodnôt.

Starý dobrý konfucianizmus, podľa ktorého sa čínska spoločnosť stáročia orientovala, už nie je v móde. Predovšetkým veľká časť mladej generácie prebrala a preberá „hodnoty“ Západu – konzumizmus, materiálny blahobyt, kariéra za každú cenu a povrchnú zábavu. Rodičia a škola ale vytvárajú na deti extrémne vysoký tlak a žiadajú od nich aj nemožné.

Čínsky priateľ mi rozprával, že  pred nejakým časom sa na čínskom internete intenzívne diskutoval prípad istej straníckej funkcionárky, ktorá síce oficiálne odsudzuje Západ, ale svoje dieťa poslala do kanadského internátu a do kanadskej školy, aby mu uľahčila podmienky štúdia.

Školský systém v Číne je založený na prísnom autoritatívnom princípe a na poslušnosti a poslušnom akceptovaní modelov vyúčby, ktorá spočíva v mechanickom učení a na strachu pred zlyhaním. Veľa detí nedokáže plniť vysoké očkávania, ktoré su na nich zo všetkých strán kladené, až napokon je pre nich jediným východiskom samovražda.

Vykonajú ju v presvedčení, že len tak uniknú z toho, čo nedokážu plniť a navždy sa z toho oslobodia. Suicid žiakov a študentov je v Číne ako príčina úmrtia na prvom mieste – až na druhom mieste sú choroby a na treťom mieste nehody. Nikde v Európe nie je podobná situácia.

Podľa údajov Čínskej spoločnosti pre mentálne zdravie z celkového počtu úmrtí mladistvých v Číne v roku 2013 bolo až 36 percent samovrážd. Takmer všetci z týchto mladistvých samovrahov trpeli už dlhú dobu strachom zo zlyhania v škole a nosili v sebe neustálu obavu pred kritikou učiteľov a pred trestami rodičov. Vo veľkej časti čínskych škôl je až sto žiakov v jednej triede. Tí, ktorí v škole zlyhajú, sú neustále šikanovaní a pravidelne kritizovaní pred triedou.

Čínsky školský systém je pre žiakov maximálnou mierou stresový. Posledné roky sa hovorí o potrebe jeho úprav dokonca už aj v najvyšších straníckych kruhoch Číny.