V Bulharsku zatkli v utečeneckom tábore 400 mužov za organizovanie vzbury. Ďakujme R.Ficovi

25.11.2016 23:50

V najväčšom bulharskom utečeneckom tábore, kde je umiestnených viac ako 3000 utečencov, prišlo  k veľkým nepokojom a krvavým zrážkam medzi utečencami a bulharskou políciou. Ešte donedávna poznali Bulhari také scény len z utečeneckých táborov v cudzine. V tábore, ktorý je v blízkosti tureckých hraníc, sú umiestnení prevažne utečenci z Afganistanu.

Bulharské utečenecké tábory sú extrémne preplnené a Bulharsko registrovalo len tento rok približne 16 000 utečencov. Bulharské ministerstvo vnútra uvádza, že počet utečencov, ktorí sú v krajine, sa odhaduje na 80 000. Z nich sú aspoň dve tretiny neregistrované a s istotou sú medzi nimi utečenci, ktorí predstavujú pre bezpečnosť obyvateľov veľké riziko.

Ministerka vnútra Rumjana Bačvarová oznámila v bulharskom parlamente, že polícia dostala situáciu v tábore pod kontrolu až po niekoľkých hodinách. Ako povedala ministerka, tak vzbura v tábore sa začala potom, ako utečenci žiadali o to, aby mohli vycestovať do Srbska, čo bolo bulharskou stranou zamietnuté.

Bulharská vláda je presvedčená, že akcia bola koordinovaná z cudziny a že išlo o spoočnú akciu viacerých utečeneckých táborov. Bulharský premiér Borisov uviedol, že v tom istom čase prišlo k nepokojom a vzburám aj v niekoľkých ďalšíc utečenecjých táboroch v západnej Európe i v Grécku.

O tom sa však nepísalo ani v nemeckých ani vo francúzskych médiách. Nakoľko sa v Nemecku pomaly blížia parlamentné voľby a Merkel sa podarilo časť Nemcov, ktorí boli nespokojní s jej utečeneckou politikou, upokojiť a opäť dostať pod svoju kontrolu, tak nemecké mainstream médiá majú príkaz neznepokojovať jej potenciálnych voličov s takýmito znepokojujúcimi informáciami.

Podobne je to vo Francúzsku, kde sa tiež blížia voľby – budú sa konať v apríli 2017 - a Hollande sa snaží robiť čo sa len dá, aby sa zachránil a čo sa týka francúzskych médií, tak na ne používa merkelovské metódy. Som mometálne pracovne opäť v Bordeaux a v žiadnych francúzskych novinách som nenašiel ani najmenšiu správičku o udalostiach s utečencami v Bulharsku.

Premiér Borisov označil situáciu v krajine po nepokojoch v utečeneckom tábore, za veľmi vážnu a varoval pred možným terorom ISIS, lebo bulharská vláda je presvedčená o tom, že v Bulharsku sú aj tajné centra ISIS, ktoré založili s veľkou pravdepodobnosťou práve neregistrovaní utečenci.

Je veľká zásluha slovenskej vlády, že na Slovensku takéto utečenecké tábory neexistujú. Za to treba byť Robertovi Ficovi naozaj vďačný a nielen za to. Je preto zarážajúce, že na Slovensku je niekoľko blogerov, ktorí na slovenskom premiérovi nenajdú absolútne nič dobré, píšu o ňom doslova nenávistné blogy a keby mohli, tak by ho utopili aj v lyžičke vody.