V budúcnosti: Zamestnanie a firma aj ako atraktívne „ihrisko“ dospelých

22.07.2020 23:23

Svet práce zažíva „kopernikánsku“ revolúciu, ktorá ho mení a zmení na nepoznanie. Takmer nič v ňom nebude tak, ako to bolo zaužívané v minulom storočí. V minulosti napr. boli nevyučené, resp. nízkokvalifikované pracovné sily dôležitým a nepostrádateľným faktorom takmer všetkých odvetví produkcie. Pričom však každá z nich bola ľahko zameniteľná  či nahraditeľná.

Charakteristickým znakom nového sveta práce bude, že pracovné sily budú čoraz menej nahraditeľné, lebo nároky na odbornú kvalifikáciu budú enormne narastať. Z toho dôvodu nebude stačiť len ukončené odborné vzdelanie, bez ďalšieho učenia sa a neustáleho zvyšovania svojich odborných vedomostí.

Každý sa bude musieť aj naďalej sústavne učiť a rozširovať svoje odborné poznanie. Kto tak neurobí a či bude robiť len nedostatočne, ten rýchlo a bez milosti stratí svoj job, lebo konkurencia bude čoraz tvrdšia a nový svet práce bude aj bezcitný a k tým, ktorí sa neprispôsobia alebo nebudú stačiť, aj nemilosrdný.

Rýchlo narastajúca globálna komplexnosť ekonomiky a trhov už teraz vyžaduje ustavičné zlepšovanie manažérskych a integračných metód.

Jeden môj juhoamerický spolupracovník, žurnalista, ktorý robil pred niekoľkými mesiacmi obsiahlu reportáž z jedneho významného potravinárskeho koncernu v USA a mal aj rozhovory s dvoma jeho špičkovými manžérmi, žasol nad obrovskými reorganizačnými technickými i systémovými vnútornými zmenami, ktoré koncern realizoval v uplynulých piatich rokoch. Tie neobyčajne zvýšili a zefektívnili celkovú produkciu, čo prinieslo adekvátne zvýšenie ziskov. Koncern vybavuje denne – okrem mnohých iných aktivít - niekoľko desaťtisíc najrôznejších reklamno-predajných kontaktov so svojimi zákazníkmi, ku ktorým patria aj desiatky veľkofiriem.

Pri riadení takých komplexných procesov sú nevyhnutné nové formy usporiadania koncernov a podnikov a tým aj nové formy manažérskych aktivít, ktoré sú zamerané predovšetkým na úspešnú integráciu nových systémov a nových metód práce. To všetko je možné ale len vtedy, ak v rámci vnútropodnikovej organizácie existujú optimálne podmienky pre čoraz intenzívnejšiu rozsiahlejšiu a rýchlejšiu výmenu informácií.

Firmy a koncerny súperia medzi sebou čoraz neúprosnejšie a ich zamestnanci majú čoraz viac problémov, ktoré musia rýchlo riešiť, a to prináša pre nich čoraz viac stresu. Podnikom sa buď darí alebo nie, a tak sa ľudia v nich buď tešia alebo trpia.

To je jeden variant života podniku a jeho zamestnancov – podnik je ich osudom, šťastným  alebo menej šťastným. Druhým významným variantom jeho života je to, že sa môže stať istou formou „detského ihriska“ pre dospelých, kde sa im ponúka možnosť realizácie ich dobrodružných odvážnych plánov, kreatívnych snov a smelých fantázií, čo prináša opojné pocity z úspešnej sebarealizácie.

V takej pracovnej atmosfére (ak ju podnik vytvorí – čo je úloha manažérov) sa oveľa lepšie a ľahšie spĺňajú náročné úlohy a ľahšie sa odbúrava stres. Výsledkom sú nadšení a zdraví zamestnanci a aj spokojní zákazníci a preto samozrejme aj prosperujúci podnik.

V  intaktne fungujúcej a prospešnej firme nie je nič náhodné, nič osudové a nič neodvratné a preto tam pesimizmus a neistá budúcnosť spravidla nikdy nie sú témou. Vládne tam duch nadšenia a tvorivej kreativity, čo neustále dáva osadenstvu firmy optimálnu motiváciu. A ak sa ľudia vo firme dobre cítia, tak v takej atmosfére sú oveľa menej chorí, čo zas zvyšuje jej prosperitu.

A taký podnik sa potom stáva „detským ihriskom“ pre svojich zamestancov, ktorí sa kažý deň tešia, že tam prídu, podobne ako sa tešia deti, vždy, keď prídu na svoje detské ihrisko.

Podnik, ktorý chce byť trvale úspešným, musí svojím zamestanacom poskytnúť optimálne možnosti na to, aby mohli plne realizovať svoje pracovné vízie.

Bez smelých vízií svojich pracovníkov a ich realizácie sa žiadna firma nemôže stať výnimočnou a žiarivým príkladom, ktorý je nasledovaniahodným.

Firmy, ktoré budú v nasledujúcich rokoch zotrvávať len v starom móduse, nemajú budúcnosť.