V Bruseli zavládli obavy pred možným vznikom „nového Rakúsko-Maďarska“, ku ktorému by patrilo aj Slovensko

27.08.2023 23:19

Rakúsko-Uhorsko bolo niekoľko storočí dôležitou európskou mocnosťou, ktorá dominovala na starom kontinente a bola v opozícii voči Prusku i Francúzsku, teda proti Berlínu a Parížu. Táto historická situácia by sa mohla v novom prevedení zopakovať. A to tým skôr, čím viac narastá vo veľkej časti strednej a východnej Európy odpor proti Bruselu.

 

V Bruseli už panujú obavy, že najbližšie voľby v Rakúsku a na Slovensku by mohli priniesť kritických víťazov volieb pre EÚ. Potom by mal Orbán spojencov a nové  „Maďarsko-Rakúsko“  by sa mohlo  stať nepríjemnou  protiváhou Berlína, Paríža a Bruselu.

 

Orbán pôsobí rušivo pre  Brusel a  aj v rámci NATO. Ale maďarský šéf vlády je stále dosť izolovaný a žiadna iná krajina v Európe netlačí na mierové úsilie tak ako Maďarsko.  V tejto veci  má dokonca za sebou aj opozičné sily v krajine, ako napríklad tradičné ľavicové „Mierové fórum“ v Maďarsku.

 

Teraz narastajú obavy v Bruseli pred možným  kancelárom  Kicklom vo Viedni. V dôsledku toho by Orbán našiel priaznivca v srdci Európy. A aj na Slovensku v jesenných voľbách (pravdepodobne) vyhrá strana kritická voči EÚ - SMER.

 

Dostatočný dôvod na to, aby Politico, najdôležitejšie médium bruselskej politickej elity, spanikáril. Americký novinár s rakúskymi koreňmi Mathew Karnitschnig pred niekoľkými dňami napísal:

 

"Pozor Ukrajina, prichádza Maďarsko-Rakúska ríša."

 

Článok možno vnímať ako výslovné varovanie pre politickú elitu Západu:

 

„S ďalšou veľkou opozičnou stranou, sociálnymi demokratmi, sužovanými bojmi o moc, má Kicklova strana za posledné roky najväčšiu šancu prevziať moc.

To by znamenalo veľké problémy pre Európsku úniu, ktorá sa už teraz snaží vysporiadať s Maďarskom, kde nacionalistický premiér Viktor Orbán systematicky ovládol všetky hlavné mocenské páky a oslabil nezávislé médiá, čím sa z krajiny stal jeden poloautoritársky štát  v strede EÚ, hovoria kritici.“

 

Ak by Rakúsko dostalo vládu kritickú voči EÚ, tak Orbán by mal spojenca. A Slovensko by mohlo nasledovať. V septembri tam budú voľby. Proti sankciám a dodávkam zbraní na Ukrajinu sa so svojím silným SMERom stavia sociálny demokrat Robert Fico, ktorý je v mnohom podobný s Kicklom.

Slovensko je dôležitou súčasťou aliancie NATO, keďže Kyjev nedávno vyhlásil, že je jednou z prvých krajín, ktoré sa zaviazali dodať  bojové stíhačky.

 

Samotné Slovensko by nebolo pre Maďarsko takým silným spojencom ako spolu s Rakúskom. V Bruseli si to veľmi dobre uvedomujú.

 

„Víťazstvo proruských síl na Slovensku a v Rakúsku by bolo katastrofou,“ cituje Politico vysokého predstaviteľa EÚ.

Ten povedal:

"Víťazstvo proruských síl na Slovensku a v Rakúsku by dalo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi mocný nástroj proti Ukrajine. "

 

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola pred Kicklom vyslovene varuje.

 

Podľa jej slov Rakúsko stojí pred voľbou, ktorá pripomína iné časy v histórii.  Bude naďalej nasledovať Nemecko ako hybnú silu v rámci EÚ a najdôležitejšieho spojenca Ukrajiny v Európe, alebo sa bude snažiť o blízkosť k národom, ktoré boli kedysi zjednotené pod habsburskou korunou. Ako malá krajina je vplyv Rakúska v Bruseli, podobne ako Maďarska, pomerne malý. V spojenectve s ďalšími krajinami ako Maďarsko a Slovensko by sa však v skutočnosti mohla vytvoriť protiváha k Nemecku a Francúzsku.

 

Toho sa zrejme v Bruseli vážne obávajú. V neposlednom rade aj  preto, že v Českej republike existuje veľké ľudové hnutie proti sankciám a vojne, v Chorvátsku je prezident, ktorý je skeptický voči Ukrajine a je tu aj nebezpečné Srbsko, ktoré  sa nepridalo k sankciám proti Rusku a je jeho tajným spojencom.

 

Aliancia nástupníckych štátov  niekdajšieho Rakúska-Uhorska  by sa zrazu mohla stať skutočnou protiváhou Bruselu. Toto spojenectvo by potom malo ako hlavnú úlohu zastaviť neustálu eskaláciu ukrajinskej vojny.