V auguste Berlín ešte veril na plyn zo Španielska – teraz ale robí problémy Paríž

13.09.2022 21:45

V auguste opäť „objavil“ kancelár Scholz, keď si lámal hlavu nad problémom dodávok plynu, plány pre vybudovanie MidCat-Pipline v Španielsku.

V roku 2019 bol tento projekt – ktorý bol Bruselom označený ako vrcholne prioritný – hoci sa už začala jeho realizácia, nečakane zastavený (informovaní tvrdia, že to bola Merkel, ktorá premiéra Sancheza k tomu prehovorila).  Cez MidCat-pipline sa mal pumpovať plyn z Alžírska cez Španielsko a Francúzsko do strednej Európy.

Ministerka pre energiu Teresa Ribera povedala Scholzovi, že v priebehu 9 mesiacov môže byť MidCat vybudovaný v Španielsku. Aby plyn išiel ďalej, tak musí vybudovať Francúzsko na svojom  území potrebnú pipline. Odhad je, že by to trvalo dva roky.

Ribera chcela nemeckému kancelárovi, ktorý nemá veľké vedomosti o technických a ekonomických faktoch v oblasti budovania plynovodov, nahovoriť absolútne nerealistickú rozprávku a vymámiť tak jeho pomocou miliardy pre Španielsko. Je samozrejme len rozprávkou, že by stavba MiDCaT az po východné francúzske hranice trvala len necelé tri roky.

Scholz jej sadol na lep a uveril, ministerka Ribera však musela presvedčiť aj prezidenta Macrona, lebo len potom by mohli tiecť bruselské miliardy do Španielska.

Ten bol ale podľa očakávania tvrdším orieškom a podstatne ťažšou prekážkou ako Scholz.  

Macron bol voči španielskemu projektu MidCat skeptický už od samého začiatku. A svoj názor nezmenil ani potom, keď si ministerka Ribera naklonila kancelára Scholza, čo ju veľmi rozhnevalo, pretože si bola istá, že Scholzova akceptancia jej projektu presvedčí aj francúzskeho prezidenta.

V pondelok 5. septembra počas tlačovej konferencie v Paríži , kde boli prítomní aj španielski a nemeckí žurnalisti, sa Macron vyjadril k projektu MidCat-Pipline veľmi negatívne.

O.i. o ňom povedal:

„Tento projekt v žiadnom prípade nevyrieši veľký európsky problém s plynom. Je to zlý projekt – je to skutočne zlý projekt . A stál by podstatne viac ako tri miliardy eur a jeho zrealizovanie by trvalo roky.“

Hneď na druhý deň, v utorok reagovala nahnevaná ministerka Ribera vo vysielaní rádia Onda Cero:

„Francúzsko by sa malo zamyslieť nad tým, ako možno pomôcť aj iným a nielen sebe. O tomto projekte sa nemôže rozhodnúť len na bilaterálnej úrovni medzi Francúzskom a Španielskom.“

Teraz má Ribera ale aj ďalší problém, lebo po Macronovom odmietavom stanovisku, vidí španielsky projekt odrazu aj Scholz skeptickejšie. A Európa bude ďalej krvácať kvôli vlastnej hlúposti - keď si škodí viac ako treba svojimi sankciami.