V Afrike bol objavený najstarší pohreb – konal sa pred 78 000 rokmi

04.07.2021 23:23

Nemeckí archeológovia objavili v Keni v jaskyni Panga ya Saidi najstarší hrob, do ktorého bolo pochované asi pred 78 000 rokmi telo dieťaťa.

Tento objav sa zaraďuje k viacerým indíciám, ktoré boli objavené v posledných dvoch desaťročiach a ktoré dokazujú, že v histórii existencie homo sapiensa prišlo už  veľmi skoro ku komplexným sociálnym aktivitám. To sa ešte pred dvadsiatimi rokmi ani len nepredpokladalo.

Profesor Nicole Boivin z Max-Planck-Inštitútu pre výskum dávnej histórie ľudstva, v Jene, uvádza  v odbornom magazíne Nature, že ide o hrob malého dieťaťa vo veku asi troch rokov.

Do hrobu bolo uložené v pokrčenej polohe ležiac na pravom boku a s kolenami pritiahnutými k hlave.  Vedci vychádzajú z toho, že spôsob uloženia tela v hrobe musel mať určitý rituálny zmysel. Zatiaľ sa im nepodarilo určiť v čom spočíval.

V každom prípade sú presvedčení, že spoločenstvo, ktoré si svojich mŕtvych už uctilo,  a to dokonca už aj malé deti, muselo sa už vyznačovať oveľa zložitejším spolunažívaním, ako si vedci dosiaľ mysleli.