Úzka spolupráca s Putinom? Bývalý minister zahraničia Gabriel odmieta stať sa lobbistom

19.03.2018 23:04

V Nemecku sa v istých kruhoch hovorí o tom, že Sigmar Gabriel určite využije svoju popularitu a svoje dobré kontakty k tomu, aby sa po odchode z Ministerstva zahraničia stal lobbistom.

Gabriel to ale rozhodne poprel a v médiách povedal:

“Nechcem nikdy klopať na dvere, za ktorými som raz sám sedel. A čím sa budem živiť? Existujú viaceré možnosti. Okrem toho som predsa poslancom Bundestagu. A už teraz vyhlasujem, že všetky honoráre, ktoré mi budú vyplatené za prednášky, na ktoré mám už teraz pozvánky, odovzdám na dobročinné účely.“

58-ročný Sigmar Gabriel bol z pozície ministra proti vlastnej vôli vypoklonkovaný stranou SPD, ktorej ešte do roku 2017 od roku 2009 šéfoval a okrem toho bol viac ako 4 roky vicekancelárom.

Namiesto neho SPD teraz dosadila za ministra nevýrazného a slabého Heika Maasa. Bola to obrovská zrada SPD, ktorú strana urobila mužovi, ktorý sa o ňu v posledných rokoch zaslúžil takou mierou ako nikto iný. Gabriel už viackrát prejavil roztrpčenie a sklamanie nad zradou, akú nečakal.

Sigmar Gabriel bol za zmierenie a vyrovnanie s Moskvou a stretol sa pred niekoľkými mesiacmi v Petrohrade s Putinom a Schröderom k dôvernému rozhovoru bez svedkov. To vyvolalo nevôľu dôležitých SPD funkcionárov. Naproti tomu Maas je známy svojím nepriateľským postojom voči prezidentovi Putinovi. Práve taký postoj vyhovuje novému vedeniu SPD.

Medzičasom sa už v Nemecku povráva aj to, že nebude dlho trvať a Gabriel sa opäť stretne s Putinom a Schröderom v Rusku, ale už ako súkromná osoba a okruh tém, o ktorých budú diskutovať bude celkom iný ako naposledy.

Možno sa len domýšľať o čom asi budú hovoriť. Ja osobne mám o tom  jednoznačnú predstavu.