Už veľký priateľ USA Boris Jeľcin odmietal rozširovanie NATO do východnej Európy

02.05.2022 22:57

Prečo mainstream sa teraz o tom nezmieni ani slovom? Boris Jeľcin bol striktne proti vstupu krajín niekdajšieho Východného bloku do NATO; mimochodom, Jeľcin bol ako prezident v USA i v  Británii hodnotený pozitívne.  A mnohí západní experti a racionálne mysliaci západní politici ako napr. Egon Bahr (SPD) a exkancelár Helmut Schmidt i exkancelár Helmut Kohl boli toho istého názoru ako Jeľcin.  

Všetci boli proti tomu, aby sa NATO rozšírilo až k ruským hraniciam, lebo niečo také by bolo pre Rusko neprijateľné a hrozila by vojna. Ich predpoveď sa teraz naplnila. Ale mainstream o tom nesmie písať, lebo by zároveň musel priznať, že USA a NATO na tejto vojne majú tiež veľký podiel. Preto sa to pretočí a tvrdí sa len to, že Putin je nebezpečný diktátor a vojnový zločinec.

Kto varoval pred rozpínavosťou NATO, bol proti ďalšiemu zbrojeniu, prípadne podporoval Nord Stream 2, toho mainstream pranieruje ako priameho alebo nepriameho podporovateľa Putina.

Od roku 1994 varovali veľmi dôrazne pred rozširovaním N ATO na východ viacerí renomovaní americkí i západoeurópski politici a politológovia. Ale bol to Bill Clinton, ktorý také rozširovanie chcel za každú cenu presadiť.

5. decembra 1994 varoval USA pred takým krokom na medzinárodnom vrcholovom stretnutí v Budapešti Boris Jeľcin. Bolo to 3 roky po tom, ako Rusko dobrovoľne zrušilo Varšavský Pakt, protivníka NATO.

 

V máji 1995 v Moskve na oslavách 50. výročia ukončenia 2. svetovej vojny prezident Boris Jeľcin opätovne varoval prezidenta Billa Clintona pred rozšírením NATO na východ:

„Ak by som odsúhlasil, že hranice NATO sa môžu rozšíriť až k hraniciam Ruska, tak by to bola zrada môjho ruského národa.“

Podrobnosti k tejto výpovedi si je možné prečítať na webe US-National Security Archiv, ktorý bol medzičasom sprístupnený verejnosti.

 

NATO pre ďalšie opodstatnenie svojej existencie jednoducho bezpodmienečne potrebovalo nového nebezpečného nepriateľa.  Za takého bolo vyhlásené veľmi rýchlo Rusko.

Jeľcinove varovanie bolo publikované na prednej strane New York Times, dňa 6. decembra 1994. Ak by USA boli dali na slová Jeľcina, tak by s najväčšou pravdepodobnosťou, ktorá sa takmer rovná istote, nebolo prišlo k tejto strašnej a nezmyselnej vojne v Ukrajine – mimochodom, ktorá vojna má pozitívny zmysel?