Už v blízkej budúcnosti, ak nebude mať niekto čip v mozgu, bude človekom druhej triedy

15.08.2021 23:38

Ak by dnes niekto neovládal prácu s počítačom, tak je de facto tiež len človekom druhej triedy. A nikto to nepovažuje za diskrimináciu.

Podobne to bude v budúcnosti aj s tými ľuďmi, ktorých mozog nebude „technologizovaný“, lebo to nepripustia (je však isté, že príde aj k tomu, že podľa zákona bude každý musieť akceptovať „technologizovanie“ svojho mozgu). V takom prípade budú spoločnosťou považovaní za menejcenných a nikto to nebude vnímať ako diskrimináciu.

Viacerí experti sú presvedčení, že už čoskoro bude mozog ľudí čoraz „technologizovanejší“ a že ak niekto nebude schopný už za desať, pätnásť rokov napr. písať maily myšlienkami, teda že jeho mozog nebude pomocou čipu spojený s internetom, tak bude pokladaný za menejcenného.

S takou budúcnosťou sa zaoberá nový vedný odbor neurotechnológia. Tá urobila, nepozorovane verejnosťou, v posledných rokoch veľký progres. Neurotechnológovia už vyvinuli a vyvíjajú množstvo procesov a technológií, pomocou ktorých je možné vytvárať  zvonku technické interakcie s našim nervovým systémom. To znamená vytvorenie interaktivít medzi mozgom a internetom.

Už teraz vyvíjajú rakúski experti aj úplne revolučné neurotechnológie pre medicínske a psychoterapeutické účely. Tieto raz úplne zmenia všetky zdravotné systémy vo svete a tým sa extrémne zníži ich financovanie. Samozrejme, že to bude fungovať len v prípade „technologizovaných“ mozgov. A už len z toho dôvodu budú všetky mozgy „technologizované“ – človek s „netechnologizovaným“ mozgom nebude mať prístup k novým zdravotným systémom.

Už teraz môže neurotechnológia prezentovať niekoľko úspešných projektov, ktoré prevratne zasiahl do medicíny.

Napríklad implantát cochlea pre nepočujúcich. Jeho efekt je skvelý, ako to potvrdzuje prípad Rakúšana P. L., ktorý veľa rokov normálne počul, potom však v dôsledku ťažkej choroby úplne stratil sluch a bol niekoľko rokov hluchý. Keď mu ale do ucha bol zavedený cochlea implantát, tak sa mu sluch prinavrátil  a v súčasnosti má účinnosť 90 percent z normálneho zdravého sluchu. Jeho život dostal novú kvalitu.