Už aj Island má strach pred migrantami a Parlament preto odsúhlasil nový zákon o migrácii

22.03.2023 19:28

Podľa správy islandského spravodajského webu RÚV islandský parlament schválil nový tvrdý zákon, ktorý zakazuje žiadateľom o azyl prístup k bývaniu, lekárskej starostlivosti a sociálnym službám po uplynutí 30 dní od zamietnutia ich azylovej žiadosti.

Zákon prešiel napriek protestom ľudskoprávnych organizácií vrátane Amnesty International, UNICEF a Červeného kríža.

Minister spravodlivosti Jón Gunnarsson uviedol, že zákon je potrebný na to, aby sa zabezpečilo, že imigračná legislatíva Islandu bude v súlade s predpismi susedných krajín na prijímanie nekontrolovaného počtu utečencov.

Minister povedal:

„Niekoľko rokov boli opakované pokusy o zmenu imigračného zákona. Situácia sa počas tejto doby veľmi zmenila a dnes čelíme bezprecedentnému problému, pokiaľ ide o prijímanie všetkých, ktorí k nám prichádzajú ako utečenci a hľadajú ochranu. Je mi preto jasné, že musíme zvážiť ďalšie kroky, aby sme neskončili neskončili s takým počtom migrantov, ktorý ďaleko presahuje rámec toho, čo platí v susedných krajinách.“

Zákon jednohlasne podporila trojkoalícia, no k hlasovaniu sa pripojili aj ďalšie strany vrátane ľudovcov a poslanca za stred. Bol prijatý pozmeňujúci a doplňujúci návrh Socialistickej aliancie o deťoch bez sprievodu, zatiaľ čo 20 ďalších pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov Pirátskej strany – ktorá by najradšej  prijala do krajiny každého - bolo zamietnutých.