Už aj chorvátsky prezident Milanovič označil medzinárodné protiruské sankcie za absurdný nezmysel

19.01.2023 12:25

Chorvátsky prezident Zoran Milanovič v reakcii na inváziu na Ukrajinu označil za nezmysel neustále zavádzanie nových medzinárodných sankcií proti Rusku a jeho lídrom vrátane prezidenta Vladimira Putina.

„Plán nemôže byť odstavenie Putina. To je nezmysel. Nič tak nedosiahneme a sankcie škodia nám", povedal Milanovič a pripomenul, že sankcie nedokázali zlomiť ani bývalého juhoslovanského prezidenta Slobodana Miloševiča.

 

Na druhej strane chorvátsky líder ľutoval, že blok pozostávajúci zo Spojených štátov a Atlantickej aliancie a ruský blok proti sebe „vedú zástupnú vojnu o Ukrajinu“, informuje portál Total Croatia News.

Milanovič sa tak svojimi výpoveďami k Ukrajine do slova a do písmena pridal k Viktorovi Orbánovi.

 

"Washington a NATO vedú zástupnú vojnu proti Rusku prostredníctvom Ukrajiny. Ale ak nemáte konečný cieľ, ak nemáte plán, skončí to ako v Afganistane," vyčítal Milanovič Západu a pripomenul, že vzostup Talibanu v Afganistane sa časovo zhodoval so stiahnutím amerických jednotiek.

 

Milanovič sa opakovane vyslovil aj proti akémukoľvek zapojeniu chorvátskej armády do vojny na Ukrajine, čo je rozhodnutie, ktoré nedávno vyslovil aj samotný chorvátsky parlament, ktorý hlasoval proti spolupráci s misiou Európskej únie pre vojenskú pomoc na Ukrajine (EUMAM).   

Hlava štátu Zoran Milanovič plne súhlasil s rozhodnutím chorvátskeho parlamentu nezúčastniť sa na misii EUMAM, keďže legitímnosť tejto misie považuje za „právne veľmi pochybnú“, keďže by mohla byť v rozpore so Zmluvou o fungovaní Európskej únie.