Útok na Izrael má za cieľ vyvolať nepokoje medzi židovskými a arabskými Izraelitmi

17.05.2021 23:36

Teroristická islamistická organizácia Hamas svojimi raketovými útokmi na Izrael dosiahla svoj cieľ.

V krajine panuje strach, nikde sa nemožno cítiť bezpečne. A medzi židmi a Arabmi s izraelským občianstvom doslova eskaluje násilie a narastá nedôvera, a to aj medzi tými, ktorí boli spriatelení.

V mnohých mestách v blízkosti Gazy, ako napríklad v Jaffe, sa ľudia neodvážia vychádzať z domov. Po celé generácie tam žili svorne vedľa seba Židia, kresťania a moslimovia, v každom prípade tí, ktorí sa nenechali radikalizovať.

V Izraeli teraz prišlo už k viacerým krvavým zrážkam medzi skupinami radikálnych Palestínčanov a ortodoxných židov.

Izraelská armáda pokračovala aj v pondelok v útokoch na Gazu. Odtiaľ sú naďalej vystrelované rakety na Izrael. Podľa údajov izraelskej armády od začiatku bojov bolo z územia Gazy vystrelených 1 300 rakiet.

Premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že izraelská reakcia na útoky z Gazy by bola bývala miernejšia, keby teroristi Hamas neprekročili červenú líniu.

Jeruzalem je pre židov posvätným srdcom celej krajiny a má pre nich nesmierny religiózny i historický význam.

Preto raketové útoky aj na Jeruzalem predstavujú pre židovský štát maximálny stupeň eskalácia, aký si dosiaľ nikto voči Izraelu nedovolil.  Preto musel Netanjahu dať Hamas adekvátnu odpoveď a boli pritom zabití aj viacerí vysokí predstavitelia Hamas.

Aj tak je v krajine momentálne hrozivá situácia, aká dosiaľ nikdy nebola.