„Útok“ na brazílske veľvyslanectvo v Berlíne – je Bolsonarova vláda fašistická?

11.01.2019 22:58

Nemecké mainstream média sa o tom nezmienili ani jediným riadkom. V Nemecku je veľmi rýchlo niekto, kto kritizuje utečeneckú politiku Berlína, opečiatkovaný ako fašista. Jedným z „výkonných orgánov“, ktoré rozhodujú o tom, komu prideliť nálepku fašistu, sú pochybné nemecké antifa-zoskupenia.

Zatiaľ neznámi pachatelia „zaútočili“ na brazílske veľvyslanectvo farbou a v noci na jeho sklenenú fasádu načmárali obrovskými písmenami Lutaremos contra o fascismo – Budeme bojovať proti fašizmu.

Berlínska polícia sa k pachateľom zatiaľ nevyjadrila. Je však viac ako pravdepodobné, že patria k tzv. antifa-zoskupeniam, ktoré veľmi sympatizujú s „proutečeneckými“ politikmi. Pre tieto zoskupenia je AfD tŕňom v oku a možno vychádzať aj toho, že atentát na AfD politika Franka Magnitza v Brémach v pondelok, keď bol ťažko zranený, ide na ich vrub.

Pred niekoľkými dňami sa podobná akcia, ako teraz v Berlíne, odohrala na Novom Zélande. V hlavnom meste vnikla skupina antifa-demonštrantov na brazílske veľvyslanectvo, kde demonštrovali proti brazílskemu prezidentovi Jairovi Bolsonarovi a označovali ho za novodobého fašistu.

Zároveň žiadali vládu Nového Zélandu o okamžité ukončenie diplomatických vzťahov s Brazíliou.