Utečenci, ktorí sa chcú dostať do EÚ, objavili novú cestu - cez polárny kruh. Nórsko a utečenci

05.11.2015 15:27

 

 

Táto cesta bola pre utečencov donedávna nielen neznáma, ale úplne vylúčená. V súčasnosti ju využíva čoraz viac utečencov z Afriky a Blízkeho Východu. Boli to ruskí dobrovoľníci, ktorí prišli pomáhať EÚ zvládnuť krízu s utečencami a ktorí pôsobia o.i. v Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku a tí rozšírili informáciu o arktickej ceste do bezpečia. Severná cesta pre utečencov vedie cez Arktídu za teplôt pod bodom mrazu. Utečenci sa musia dostať do ruského Murmanska a odtiaľ ďalej na hraničný prechod Storskog, ktorý je od hlavného mesta Nórska vzdialený 500 kilometrov. Vec má však aj háčik. 

Podľa ruských zákonov je zakázané prekročiť hranicu peši. Nórsky zákon zas nedovoľuje previezť cez hranicu autom ľudi, ktorí nemajú platné dokumenty. 

Utečenci však objavili možnosť, ako napriek tomu dokážu prejsť cez hranicu, ktorá je takto "dômyseľne" chránená. Z Murmanska sa dajú priviezť do blízkosti hraníc, kde si kúpia najlacnejšie bicykle, väčšinou prastaré z druhej ruky. Na nich sa prevezú cez hranice, mnohí z nich ich len tlačia, lebo tento šport vôbec neovládajú. 

Bicykle potom zanechajú za hranicou na nórskej strane a idú ďalej. Tie sú potom oficiálne zošrotované. Na ruskej strane je to výnosný obchod, na ktorom sa dajú zarobiť ruble navyše. 

Nóri počítajú s tým, že do konca roku stúpne v krajine počet prijatých utečencov na viac ako 40 000. Nórsko má približne toľko obyvateľov ako Slovensko. Nóri sú známi svojou toleranciou a veľkorysosťou. 

Ale od jesene 2013, odkedy v Nórsku vládne pravicovokonzervatívna vláda, sa situácia pre utečencov, ktorí prichádzajú do krajiny, podstatne zhoršila. Proti tomu bojuje nórska humanistická organizácia NOAS. Jej predstavitelia tvrdia, že nórska vláda sústavne porušuje pravidlá utečeneckej konvencie OSN a vyhosťuje z Nórska protizákonne aj tých utečencov, ktorým na ich základe Oslo musí poskytnúť azyl.

Zo Sýrie je to po ceste cez polarny kruh do Nórska približne 5000 kilometrov a väčšina utečencov prichádzajúcich do Nórska pochádza odtiaľ. Nejeden z nich prešiel veľkú časť tejto vzdialenosti peši a bol mesiace na ceste, kým sa pretĺkol až do Nórska. Výhoda tejto cesty je to, že nikomu nehrozí utopenie v mori; za to  však musí znášať, najmä v poslednej etape, veľmi mrazivé teploty, pre Sýrčanov úplne nezvyklé.

Kým v Nemecku trvajú dlhé diskusie o zavedení tranzitných zón pre utečencov, tak Nóri majú už niekoľko rokov vypracovanú metódu, ako rýchlo zistia, kto má právo na azyl a kto nie. Rozhodne sa to do 48 hodín. V Oslo, v utečeneckom centre Refstad, kde sú stovky utečencov, sa každý z nich dozvie v priebehu dvoch dní, či smie v Nórsku zostať, alebo nie. Približne 80 percent z nich sú z Albánska a Kosova. Tí, ktorí nemajú nárok na azyl, sú naložení do lietadla a vrátení naspäť. 

 

Dodatok:  Po tomto článku by som Vam priatelia chcel odporučiť niečo dušu povznášajúce a uši hladiace.

Je možné však, že to už dávno poznáte. Ja som sa o tejto skvelej harmonikárke a speváčke dozvedel len pred niekoľkými dňami. Okamžite som  si obľúbil jej  hru a jej nádherne melodický a zvláštne zafarbený hlas. Mám k nej vnútorne blízko aj preto, že je rodáčkou z Kysúc - podobne ako aj ja.

Je to Vlasta Mudríkova

tu je aj jeden link s jej melódiami

/www.youtube.com/watch?v=3slZ7hS34-E