Utečenci, ktorí dostali azyl „nedovolene“ dovolenkujú v krajinách, odkiaľ ušli

23.05.2018 21:54

Nemecké noviny pred nejakým časom uviedli, že utečenci z viacerých arabských krajín, ktorí údajne ušli pred politickým prenasledovaním, prípadne preto, lebo boli ohrození na živote do Nemecka, kde na základe toho dostali azyl, už medzičasom tajne dovolenkujú doma, v krajinách, odkiaľ ušli.

Táto správa vyvolala pobúrenie nemeckých občanov, lebo všetci dotyční samozrejme  poberajú Hartz IV – podporu v nezamestnanosti. Noviny informovali len o prípadoch, ktoré sú známe  Berlínskej agentúre pre prácu.

Bližšie sa k tomu agentúra ale nevyjadrila, lepšie povedané nechcel a či nesmela. Hovorkyňa Spolkovej agentúry pre prácu, v Berlíne, povedala k tomu len toľko, že je niekoľko takých prípadov. Zdôraznila ale, že presné čísla v rámci celého Nemecka neexistujú, lebo pracovníci jednotlivých agentúr, ktorí sa o takýchto prípadoch dozvedia, ich z dôvodov ochrany dát nesmú ďalej nahlásiť.

Kto je v Nemecku nezamestnaný, ten síce má právo na dovolenku, ale musí o to oficiálne požiadať Úrad práce a hneď po návrate sa hlásiť. Do roka sú to tri týždne, ktoré si smie vybrať.

Na otázku, či boli voči dotyčným utečencom vyvodné trestné konzkvencie, hovorkyňa odmietla odpovedať. Nepovedala ani to, ako dlho dovolenkujú. Zrejme o tom nemá ani len potuchy. A tak je možné, že utečenci dovolenkuje v kuse hoci aj celé mesiace.

Za peniaze, ktoré v Nemecku musia zarobiť ľudia poctivou a náročnou prácou. Tí však v prípadoch, že sa oni stanú nezamestnanými, nemôžu nikdy očakávať také benevolenté zaobchádzanie so strany Úradu práce.

V tejto súvislosti nie je bez zaujímavosti pripomenúť, že v časoch, keď ešte nebol v Európe problém s utečencami, tak vtedajšie nemecké Úrady práce bežne oznámili tlači nielen počet tých, ktorí zneužili podporu v nezamestnanosti, ale nahlásili dokonca aj ich mená.

Časy sa však aj v tomto smere veľmi zmenili, keď kancelárka Merkel začala praktizovať svoju, medzičasom už po celom svete „preslávenú“ utečeneckú politiku.

Z nej vyplynulo: Čo smú „niektorí“, tak iní to nesmú.