USA zosilňujú vojenskú prezenciu na ruskej hranici a v Čiernom mori

15.04.2021 23:12

Na južných hraniciach Ruska a na okraji Donbasu rozširujú Američania moc svojej protiruskej špionáže. Nad Čiernym morom začali pravidelne lietať ich špionážne lietadlá. Informovala o tom ruská televízia. Rusi sa ale nedajú ani prekvapiť ani zaskočiť. Situáciu majú pod kontrolou a všetko presne sledujú.

Ruská televízia oznámila ako príklad americkej agresie, že pred niekoľkými dňami sa na oblohe nad Čiernym morom zjavili súčasne tri americké špionážne lietadlá. Jedno z nich bol Boeing P-8 Poseidon. Tieto lietadlá zisťujú situáciu na vode a pod vodou a ničia ponorky. Ich pohyby nad Čiernym morom neustále sleduje a kontroluje ruské vojenské letectvo. Druhé lietadlo bol Lockheed EP-3 a tretím bol strategický špionážny dron RQ-4 Global Hawk, ktorý môže byť vo vzduchu až 36 hodín.

Vyslaný bol z americkej základne v Taliansku a jeho cieľom bol Krym. Dron ale nevnikol do ruského vzdušného priestoru počas svojho letu okolo Krymu a pozdĺž celej ruskej južnej hranice. Napokon letel k Dobasu, kde ostal ešte niekoľko hodín vo vzduchu.

Podľa ruskej agentúry Sputnik vyslali USA do Čierneho mora viaceré vojenské lode, ktoré prejdu tento týždeň cez Bosporus.

Napätie medzi USA a Ruskom narastá.

Američania sa prezentujú ako „neviniatka“ – stačí si pripomenúť ich vierolomné a ničim neopodstatnené prepadnutie Iraku, keď Bush vyhlásil, že ide zachraňovať svet pred strašnými chemickými zbraňami Bagdadu (ktoré neexistovali).

John Kirby hovorca Ministerstva obrany USA vyhlásil k americkým lodiam v Čiernon mori:

„Toto sú len rutinované vojenské cvičenia, ktoré sú koordinované s Tureckom.“

Predstavme si, čo by Američania stvárali, keby Rusi robili vojenské námorné manévre spolu s Venezuelou a Kubou v blízkosti brehov USA.

Zároveň Američania – tento nehanebný samozvaný svetový policajt - vyjadrili svoje znepokojenie nad zosilnenou prezenciou ruskej armády na jej teritóriu v blízkosti Donbasu.

Pritom ale zamlčiavajú, že Ukrajina preložila na Donbas silné vojenské jednotky.