USA žiadajú Čínu, aby ukončila svoje „nebezpečné“ aktivity v Juhočínskom mori

02.05.2023 16:03

USA v sobotu ostro kritizovali správanie Číny. Po takmer zrážke medzi plavidlom čínskej pobrežnej stráže a filipínskou hliadkovou loďou v Juhočínskom mori vyzvali USA Peking na ukončenie čínskych „provokatívnych a nebezpečných“ akcií.

 

Hovorca amerického Ministerstva zahraničia Matthew Miller v sobotu uviedol, že incident vyvolal nepríjemnú spomienku na čínske "obťažovanie a zastrašovanie" filipínskych lodí v  minulosti.

 

"Vyzývame Peking, aby prestal so svojím provokatívnym a nebezpečným správaním," vyhlásil Miller.

Čína si pre seba nárokuje prakticky celé Juhočínske more.

 

„Peking podporuje konflikty v Juhočínskom mori aj hromadením umelých ostrovov v mori a budovaním vojenských zariadení.

Riskantné manévre neďaleko Spratlyho ostrovov takmer spôsobili zrážku oboch lodí, čo mohli pozorovať novinári z tlačovej agentúry AFP a ďalšie médiá na ďalšej filipínskej hliadkovej lodi,“

podotkol hovorca Miller.

 

Ministerstvo zahraničných vecí v Pekingu samozrejme reagovalo hneď a uviedlo veci na správnu mieru. Jeho hovorca oznámil, že provokácie sa dopustili filipínske lode, lebo prenikli do výsostných vôd Číny bez čínskeho povolenia a zdôraznil, že preto išlo výlučne o zámernú a provokatívnu akciu zo strany Filipín.

 

Mimochodom, veď s provokatívnym a nebezpečným správaním hliadkuje americké námorníctvo aj v Stredozemnom mori, Čiernom mori a Baltskom mori, i inde, ďaleko od USA. Nemajú tam absolútne čo robiť! USA žiadajú, aby ostatní ukončili „svoje nebezpečné činy“. Z akého dôvodu? Zrejme preto, aby sami mohli nerušene pokračovať vo svojich pre iných nebezpečných akciách! Aj doma, kde ich nikto neruší – títo vojnoví štváči. Zástupné vojny a nezákonné útoky zo strany USA sú tiež "nebezpečné akcie"!!

Čo však dáva Spojeným štátom právo čokoľvek v Juhočínskom mori požadovať? Tieto dve krajiny sú ďaleko od Ameriky. Neustále provokácie Spojených štátov v blízkosti pohraničných oblastí po celom svete sú súčasťou ich štandardného programu.