USA vydali medzinárodný zatykač na Martina Winterkorna, exšéfa Volkswagenu

06.05.2018 23:23

Americká justícia obvinila Martina Winterkorna z obrovského podvodu s ďalekosiahlymi následkami pre USA a zo zorganizovania sprisahania s ďalšími obvinenými podvodníkmi, čím sa previnil voči americkým zákonom týkajúcim sa životného prostredia. Zároveň sa tým dopustil klamstva oproti americkým vládnym úradom.

Podľa americkej obžaloby vedel Winterkorn už v máji v roku 2017 o podvodných manipuláciách softvérových programov, ktoré zisťovali obsah škodlivín vo výfukových plynoch automobilov koncernu Volkswagen. Napriek tomu proti tomu nazakročil, ale sa rozhodol pokračovať v podvodoch. Až o 16 mesiacov priznal koncern podvod, ale len pod ťarchou ďalších dôkazov, ktoré americká administratíva predložila aj nemeckej vláde.

V USA  bol v decembri 2017 zatknutý a osdúdený na sedem rokov väzenia bývalý špičkový manažér Volkswagenu Oliver Schmidt, ktorý dal Američanom dôležité informácie o podvodoch Volkswagenu, pričom súčasne veľmi zaťažil svojimi výpovediami Winterkorna.

Americká justícia vydala na neho medzinárodný zatýkací rozkaz a aj keď ho Nemecko USA nevydá (v USA mu hrozí až 25 rokov väzenia), tak Winterkorn akonáhle by vycestoval do cudziny, tak mu hrozí všade zatknutie. Nemecko zásadne nevydáva Američanom svojich občanov, ktorí boli obžalovaní justíciou USA.

Americký minister justície  Jeff Sessions povedal:

“Kto sa pokúsi tak ako pán Winterkorn podvádzať USA, tak za to zaplatí veľmi vysokú cenu.“