USA Think Tank vyhlásila verejne, že je proti podpore Ukrajiny

19.06.2022 21:30

Deň pred hlasovaním v Kongrese USA o ďalšej vojenskej podpore pre Ukrajinu prišlo vyhlásenie Jessice Anderson, riaditeľky renomovanej Think Tank-Heritage Action.

Uverejnil ho o.i. New York Times – Anderson dôrazne oznámila, že tieto miliardy sú peniaze, ktoré mali byť nevyhnutne vynaložené na realizáciu najnutnejších potrieb amerického národa. Namiesto toho však vláda USA ich posiela ľahkomyseľne jednemu nezodpovednému cudziemu štátu. Pripomenula, že  Kongresom už pred dvoma mesiacmi odsúhlasená suma 13 miliárd pre Ukrajinu veľmi uškodila americkému národu. Napriek tomu Kongres odsúhlasil pre Ukrajinu aj ďalšie prostriedky vo výške 40 miliárd.

Táto ostrá kritika od Heritage Action, kde sú významní neokonzervatívci USA, je jednoznačnou indíciou toho, že ich postoj k vojne na Ukrajine sa mení.

Určite aj preto, lebo si uvedomujú, že sankcie proti Moskve sú neúčinné a že Rusko dosahuje svoje ciele. A západný mainstream, ale najmä v USA začína opatrne, ale čoraz viac meniť svoj názor na konflikt v Ukrajine. Svojho času Heritage Foundation (sesterská organizácia Heritage Action) podporovala prepadnutie Iraku americkou armádou, a to napriek tomu, že USA tým hrubo porušili medzinárodné právo.

Teraz ale americkí neokonzervatívci už nestoja za vládou USA a vidia neobyčajne kriticky jej Ukrajina-politiku.

Kevin Roberts, prezident Heritage Foundation vyhlásil v New York Times:

„Súhlas nášho Kongresu k  prehnane veľkému a unáhlenému finačnému balíku pre Ukrajinu len ukázal ako veľmi sú naši politici vzdialení od občanov a ich problémov.“   

Thomas Graham, jeden z najrenomovanejších expertov USA pre Rusko medzičasom publikoval viacero článkov, v ktorých žiada Západ, aby hľadal diplomatickou cestou kompromis s Ruskom a rešpektoval jeho bezpečnostné záujmy.