USA síce na Ukrajine nebojujú, ale Joe Biden svoju vojnu už prehral

30.03.2022 22:24

Je to viac ako groteskné – Joe Biden prišiel pred niekoľkými dňmi do Európy, aby v Poľsku demonštroval údajnú silu a jednotu Západu, pred ktorou sa má Moskva triasť. Ale jeho vlastná pozícia v USA je viac ako otrasená – čoraz viac sa prejavuje jeho trápna slabosť a katastrofálne strategické m yslenie. Vojna v Ukrajine to odhalila naplno.

V prvom rade je Biden vnútropoliticky – a to len po štrnástich mesiacoch úradovania v Bielom  Dome – extrémne oslabený, a to tak veľmi ako žiadny prezident USA za ostatných 122 rokov. Pritom ho po voľbách americký mainstream oslavoval priam do neba a zároveň Trumpa zatracoval do pekla. Americké systémové médá robili z neho doslova politického Mesiáša, ktorý zvrhol z piedestálu moci „diabla“ Trumpa a ktorý má schopnosti urobiť z USA raj na zemi.

Realita je ale veľmi trpká. Bidenove preferencie sú vo voľnom páde - má len okolo 40 percent. Po štrnástich mesiacoch vlády mal J.F. Kennedy 79 percent,  Dwight Eisenhower 70 percent, Richard Nixon 54 percent a najmenej okrem Bidena mal Ronald Reagan 47 percent.

Obvykle si americkí prezidenti počas medzinárodných kríz vylepšujú preferencie. Biden si ich ale len zhoršoval. Čoraz viac občanov USA postráda u neho vodcovské kvality a okrem toho vidia v ňom  len neistého a trvale unavene a chorľavo pôsobiaceho starca. Chaotický a aj neočakávaný odchod a či útek americkej armády z Afganistanu hodnotí väčšina Američanov ako prejav diletantstva jeho zahraničnej politiky.

Vnútropoliticky mu nesmierne priťažil jeho veľmi zlý korona-manažment a aj obrovská inflácia – a to napriek tomu, že jeho predchodca Trump výrazne zlepšil americkú ekonomiku. Inflácia dosiahla tento rok v USA  najvyššiu hodnotu od roku 1980.

Biden vyhlasoval, že ako prezident zmieri vnútorne rozštiepenú krajinu, pričom spolu s médiami tvrdil, že rozpoltenosť spôsobil Donald Trump. USA sú však teraz polarizované ešte viac. Republikáni všade úspešne hlásajú, že vojna na Ukrajine je absolútnym neúspechom prezidentovej zahraničnej politiky a tvrdia, že ak by bol prezidentom Trump, tak by sa nekonala. A najväčším sklamaním pre Demokratov je to, že Trump je v priazni voličov s odstupom pred Bidenom.

A tak všetko poukazuje na to,  že Biden je porazeny a že svoju vojnu už prehral. Vidia to tak aj sklamaní Demokrati. O tom svedčí fakt, že už teraz hľadajú vhodnú osobnosť pre budúce prezidentské voľby.

Najviac sa hovorí v radoch Demokratoch o štyroch takých osobnostiach. Je to viceprezidentka Kamala Harris, ministerka obchodu Gina Raimondo, minister dopravy Pete Buttigieg a guvernér Illionis, Jay Robert Pritzker.