USA senátor, John McCain, obvinil kancelárku Merkelovú, že sa nečinne prizerá zabíjaniu Ukrajincov

07.02.2015 00:23

 

McCain povedal v interview pre nemeckú televíziu ZDF, že nemeckej vláde sú mŕtvi Ukrajinci buď celkom ľahostajní, alebo že nemá ani potuchy o situácii v Ukrajine. Okrem toho uviedol, že Merkelovej odmietanie dodávok zbraní pre Kyjev mu pripomína situáciu z tridsiatich rokov, keď sa Európa len pasívne prizerala, ako Hitler po nástupe k moci si mohol robiť čo chcel. 

Doslova povedal: "Chcel by som sa opýtať kancelárky koľko ludí ešte musí v Ukrajine zahynúť, kým im pomôžeme, aby sa mohli účinne braniť. Azda nevie odkiaľ dostávajú separatisti svoje zbrane a odkiaľ majú tak veľa vojakov? Chce sa len nečinne prizerať, ako po prvý raz po druhej svetovej vojne je ničená a kúskovaná jedna krajina v Európe?"

 

Môj komentár:

 

McCain nie je ničím iným ako arogantným pokrytcom. Odrazu mu je ľúto mŕtvych Ukrajincov a obviňuje dokonca Angelu Merkelovú, že je zodpovedná za to. Nikdy však neprejavil ani štipku ľútosti, keď Washington bez mandátu OSN a za porušenia medzinárodných práv prepadol Irak a americkí vojaci pritom doslova masakrovali aj tisícky irackých civilistov. 

Treba povedať, že mu v prvom rade ide o výlučne o presadzovanie hegemónie USA a zároveň aj o to , aby americký zbojársky priemysel mal nepretržite dobrý odbyt. A na dodávkách zbraní pre Kyjev môžu americkí zbrojári veľmi dobre zarobiť. Preto je jedným z najväčších prívržencov skorej realizácie takej dodávky. Dokonca robí tlak aj na vlastného prezidenta, ktorý zatiaľ váha so schválením tejto akcie.

Rozumní európski politici, medzi nimi aj mladý rakúsky minister zahraničia, Sebastian Kurz, odmietajú nebezpečné a doslova šialené vyhlásenia McCaina. Minister Kurz povedal, že západné dodávky zbraní do Ukrajine sú absolutne nerozumné a nezmyselné a že cieľom EÚ musí byť to, aby sme raz mali od Lisabonu až po Vladivostok zónu slobodného obchodu.

Práve niečoho takého sa obáva Washington a politici ako je McCain. Preto rozdúchava plameň vojny v Ukrajine a dodávkami zbraní ho chce udržať čo najdlhšie pri živote. McCainovi v skutočnosti vôbec nejde o mŕtvych Ukrajincov, ide mu len a len o záujmy Washingtonu.