USA sa pripravujú na ozbrojený konflikt s Ruskom v Arktíde

06.02.2023 23:05

Spojené štáty americké a Lotyšsko spoločne uskutočnili desaťdňové vojenské cvičenie v Arktíde. Cieľom bola príprava na možný a aj pravdepodobný vojenský konflikt s Ruskom.

Arktický región je častým dejiskom napätia medzi americkými a ruskými vojenskými lietadlami. Americká Národná garda teraz uskutočnila cvičenia v mimoriadne chladnom počasí, pretože Arktída by mohla byť budúcim ohniskom nepriateľstva medzi Ruskom a USA, informoval americký magazín Newsweek.

Desaťdňové vojenské cvičenie „Northern Strike 23“ v Camp Grayling v štáte Michigan sa uskutočnilo v citlivom čase.

Invázia šéfa Kremľa Vladimíra Putina na Ukrajinu zvýšila pravdepodobnosť, že sa vysoké napätie medzi Moskvou a Západom môže preniesť aj do Arktídy, píše nemecký fr.de.

 

Pri cvičení, ktoré sa uskutočnilo medzi 20. a 29. januárom, bola použitá aj húfnica M777, zbraň NATO používaná ukrajinskými ozbrojenými silami, uvádza Newsweek. Ťažiskom cvičenia, na ktorom sa zúčastnili aj jednotky z Lotyšska, bolo delostrelectvo. Pobaltský štát tiež pozorne sleduje hrozbu, ktorú predstavuje Rusko.

Malte Humpert, zakladateľ a vedúci pracovník think-tanku The Arctic Institute, nemeckým médiám povedal, že cvičenia symbolizujú to „že USA skutočne idú čoraz viac do ofenzívy“, pokiaľ ide o arktický región. "Toto nie je príprava na tretiu svetovú vojnu," zdôraznil. Bol to „len ďalší krok ukazujúci, že USA chápu Rusko ako nepriateľský štát a že toto nepriateľstvo sa môže potenciálne rozšíriť aj na Arktídu, ktorá bola vždy vnímaná ako región výnimočných okolností.“

Spojenci NATO ako Nórsko a potenciálni noví spojenci , Švédsko a Fínsko, by rátali s podporou USA v prípade konfrontácie v regióne.

Hoci sa Rusko sústreďuje na naplnenie svojich vojnových cieľov na Ukrajine, tak pokračovalo v rozširovaní svojich vojenských základní v Arktíde a modernizovalo radarové stanice a pristávacie dráhy v regióne, uviedla americká televízia CNN s odvolaním sa na satelitné snímky.

 

Aj tieto vyjadrenia amerických a nemeckých médií len dokazujú – v každom prípade aspoň každému nezaujatému človeku, ktorý nepodľahol mediálnej propagande Západu – že svetovým agresorom číslo jedna sú bez konkurencie USA. Američania každého, kto stojí v ceste ich koristníckym snahám a ich hegemoniálnym zámerom vykreslia prostredníctvom svojich „všemocných“ médií ako toho, kto škodí demokracii, mieru a západným hodnotám a preto je ich povinnosťou ho eliminovať alebo aspoň maximálne oslabiť.