USA poslankyňa Greene: „Ak zvíťazíme my Republikáni, Ukrajina už nedostane ani cent“

04.11.2022 23:10

Republikáni idú do volieb 8. novembra – midterms election - ako favoriti. 48 ročná Marjorie Taylor Greene zastupuje od januára 2021 v Snemovni Reprezentantov USA 14. Distrikt spolkového štátu Georgia. Patrí k extrémne konzervatívnemu pravicovému krídlu Republikánov a je veľkou podporovateľkou Donalda Trumpa.

Na jednom predvolebnom podujatí Republikánov v Sioux City vyhlásila Marjorie T. Greene:

„Demokrati otvorili hranice USA tak veľmi, že akoby už neexistovali. Pritom jediné hranice, o ktoré sa Demokrati starajú, aby boli neporušené, sú hranice Ukrajiny. Ak zvíťazíme my, tak Ukrajine už nedáme ani cent.“

Greene, ktorá Joe Bidena pokladá za absolútne neschopného muža, tak o.i. mu vyčíta najmä to, že občanmi USA tvrdou prácou vyprodukované peniaze z daní posiela jednej krajine, ktorá vedie nezmyselnú vojnu, v ktorej nikdy nemôže zvíťaziť.

Republikánsky kandidát do Senátu J.D. Vance vyhlásil ešte pred začatím vojny na Ukrajine, že mu je absolútne jedno, čo sa stane s Ukrajinou.

Podobne ako Vance sa vyjadril aj známy politik Kevin McCarthy, ktorý je predsedom frakcie Republikánov v Snemovni Reprezentantov:

„Ak Republikáni vyhrajú voľby 8. novembra, tak Kongres bude môcť odstaviť tok peňazí, ktorými USA v súčasnosti financujú Ukrajinu.“

V prípade víťazstva Republikánov 8. novembra sa Kevin McCarthy s veľkou pravdepodobnosťou stane prezidentom Parlamentu USA a v tej funkcii bude sám rozhodovať o tom, ktoré návrhy zákonov predloží na hlasovanie a ktoré nie.

A zároveň Republikáni v takom prípade preberú kontrolu nad Snemovňou Reprezentantov a budú to potom oni, ktorí budú iniciovať rozhodnutia o výdavkoch zo štátneho rozpočtu.

Samozrejme, že najväčší vplyv na rozhodnutia Republikánov a na smerovanie ich politiky má Donald Trump a tento jeho vplyv je v súčasnosti ešte podstatne väčší ako v čase, keď bol po prvý raz prezidentským kandidátom tejto strany.

V tejto súvislosti si pripomeňme, že v minulosti Donald Trump viackrát otvorene prejavil svoje sympatie a svoj obdiv k prezidentovi Putinovi. 

Uvediem tu len jeden z takých prejavov – krátko pred začatím ruskej vojenskej operácie na Ukrajine sa Trump verejne vyjadril o ruskom prezidentovi ako o geniálnom mužovi, ktorý je aj veľmi rafinovaný. A zopakoval svoje vyjadrenie aj po začatí tejto operácie.

Skutočnosť, že Trump a Republikáni, ktorí kritizujú Bidena za financovanie ukrajinskej vojny už nachádzajú podporu aj u nemalého počtu Demokratov teraz potvrdil fakt, že minulý tyždeň prišla kritika na Bidena z jeho strany. 30 poslancov Demokratov z USA-Parlamentu písomne vyzvalo Bidena, aby začal diplomatické rokovania s Ruskom!