USA poslanci listom žiadajú zavedenie trestného stíhania proti H. Clinton, L.Lynch a J. Comeyovi. Pomsta Trumpa

23.04.2018 15:29

Jedenásti poslanci amerického Kongresu oznámili, že majú dôkazy, ktoré dokumentujú kriminálne skutky Hillary Clinton, niekdajšej ministerky justície Loretty Lynch a exšéfa FBI Jamesa Comeya. Ide o činy, za ktoré dotyčným hrozí väzenie.

Títo poslanci žiadajú v spoločnom liste z 18. apríla zavedenie trestného stíhania voči ôsmym osobám. List bol odoslaný Generálnemu prokurátorovi USA Jeffovi Sessionsovi a šéfovi FBI Christopherovi Wrayovi. Poslanci v liste zdôrazňujú, že si želajú, aby ľudia vo vysokých pozíciách, ktorí sa dopustili trestných činov boli stíhaní rovnako tvrdo ako ktorýkoľvek iný Američan, ktorý sa prehrešil proti zákonu a že preto očakávajú, že všetko čo v liste uvádzajú, bude dôkladne prešetrené.

Odosielatelia listu obviňujú Comeya o.i. aj z toho, že v známej mailovej afére Hillary Clinton sa dopustil úmyselného prekazenia jej dôkladneho vyšetrenia. Uvádzajú, že Comey sa svojvoľne rozhodol zastaviť vyšetrovanie skôr ako mali vypovedať sedemnásti dôležití svedkovia a aj samotná Hillary Clinton. Obvinili ho aj z krivoprísahy, keďže tento fakt pod prísahou poprel.

Poslanci žiadajú aj vyšetrenie utajených platieb v súvislosti s prezidentskou volebnou kampaňou, ktoré boli v mene Hillary Clinton poukázané prostredníctvom istej advokátskej kancelárie na firmu Fusion GPS. Táto firma je Výskumným ústavom patriacim strane Demokratov. Spolupracovníci Hillary Clinton poverili Fusion GPS s vypracovaním „zlopovestného“ Steele-Dossiersa, ktorý obsahuje sfalšované, ako aj nepotvrdné výpovede o Donaldovi Trumpovi.

Obvinili aj bývalého vicešéfa FBI Andrewa McCabeho, ktorý viackrát luhal pri výpovediach pod prísahou a ktorý odsúhlasil sprostredkovanie istých utajovaných informácií, ktoré sa týkali aj D. Trumpa, do médií. Za tieto pochybenia bol prepustený, ale nebol trestne stíhaný a práve toho sa poslanci v liste dožadujú.

Ďalej v liste odporúčajú aj vyšetrovanie špičkových FBI agentov Petra Strzoka a Lisi Page, ktorí zabezpečili odstránenie mena Baracka Obamu z mailov, ktoré boli súčasťou mailovej aféry Hillary Clinton a ktoré ho kompromitovali.

Poslanci Kongresu obvinili Comey, McCabeho, bývalú generálnu prokurátorku Sally Yates a jej niekdajšiu zástupkyňu Danu Boente, že podpísali zatýkací rozkaz na Cartera Pageho, ktorý bol dobrovoľným pomocníkom Donalda Trumpa v predvolebnom boji. Urobili tak na základe nepravdivých údajov a skreslených informácií, ktoré obsahoval Steele-Dossier, pričom si ich vierohodnosť vôbec nepreverili.

Medzi jedenástimi podpísanými poslancami sú napr. tieto mená: Dave Brat, Andy Harris, Jeff Duncan, Paul Gosar, Jody Hice.

Donald Trump hrozil Hillary Clinton už krátko po zvolení za prezidenta, že urobí všetko, aby ju za jej protizákonné aktvity dostal za mreže. Ako sa zdá, tak už začína napĺňať svoj prísľub.