USA plukovník Macgregor: Biely Dom len predlžuje utrpenie Ukrajincov a robí veľkú chybu ako vo vietnamskej vojne

23.12.2022 23:44

Douglas Macgregor je veľkým kritikom Bieleho Domu za jeho postoj k vojne na Ukrajine. A jednoznačne ho odsudzuje za to, že ignoruje a nerešpektuje oprávnené bezpečnostné záujmy Ruska.

Vo svojom článku v The American Conservative sa zmienil o tom, že dokonca ukrajinský general Valerj Zalužnyj povedal pre britský Economist, že počíta s úspechom ruskej taktiky v nasledujúcich zimných týždňoch a že očakávaná veľká ruská ofenzíva môže spôsobiť rozhodujúci zlom vo vojne.

Napriek tomu Zalužnyj odmieta, rovnako ako jeho prezident, mierové rokovania a žiada ako aj Zelenskyj nové a nové zbrane.  Macgregor kritizuje to, že Bidenova vláda robí všetko pre to, aby zaistila Ukrajine takpovediac trvalú podporu peniazmi a zbraňami, čo spôsobuje obrovské výdavky na úkor amerických občanov.

Plukovník porovnáva pozíciu Bieleho Domu voči Ukrajine s politikou USA vo vietnamskej vojne. Aj vtedy americká vláda úplne ignorovala fakty a realitu a  dlho bola presvedčená o tom, že nesmierne silná a „nepremožiteľná“ armáda USA napokon dosiahne konečné víťazstvo a porazí Vietkong.

Stalo sa však ale to, čo málokto čakal a konečné víťazstvo patrilo expertami podceňovanému Vietkongu a americkí vojaci hanebne utekali a či odlietali z Vietnamu domov ako porazení.

Plukovník Macgregor píše:

„Nemocnice a obrovské haly na Ukrajine sú preplnené zranenými a mŕtvymi ukrajinskými vojakmi.

Zástupca Bieleho Domu v Kyjeve Zelenskyj premrhal veľkú časť svojho ľudského kapitálu ako aj premrhal množstvo západných zbraní v samodeštruktívnej protiofenzíve.“

Vojenský expert  Macgregor označuje vojnu na Ukrajine za obrovskú ľudskú tragédiu Európy, ktorú jednoznačne zapríčinilo NATO svojou expanziou na východ.

Tvrdí, že to bol Washington, ktorý nútil Ukrajincov do tejto vojny a preto to teraz musí byť tiež len Washington, ktorý ich musí prinútiť k jej ukončeniu. Hovorí, že je sotva niekto v Londýne, Paríži a Berlíne, kto chce riskovať atómovú vojnu. Zdôrazňuje, že aj v USA sú to len pochybní a pomýlení ideológovia a chorobne ziskuchtivý zbrojársky priemysel, ktorí by riskovali katastrofálnu vojnu s Ruskom.