Exminister USA, nositeľ Nobelovej ceny za fyziku, kritizuje nemeckých Zelených: „Šíria veľa lživých informácií“ To isté tvrdí AfD!

11.02.2024 19:18

Steven Chu, nositeľ Nobelovej ceny za fyziku a minister energetiky USA za Baracka Obamu v rokoch 2009 až 2013, obviňuje Nemecko zo zlej energetickej politiky. Ostro kritizuje najmä Zelených: "Pochádza od nich veľa lživých informácií. Postoj strany Zelených v Nemecku nie je zlučiteľný s našou budúcou realitou“.

 

Americký držiteľ Nobelovej ceny za fyziku Steven Chu kritizoval odklon Nemecka od jadrovej energie

a vyzval krajinu v nemeckých médiách, aby prehodnotila svoje rozhodnutia v oblasti energetickej politiky.

 

„Ťažký priemysel, najmä chemický a petrochemický, má továrne, ktoré sa len tak nezapínajú a nevypínajú ako: Ups, práve teraz sme bez prúdu, tak ich na deň  a či dva necháme odstavené. Dokonca aj montážna továreň, automobilka alebo továreň na výrobu polovodičov vyžaduje extrémne stabilnú energiu,“ povedal Chu.

 

„Nemci musia pochopiť, že tieto odvetvia potrebujú lacnú elektrinu. A to nepretržite. „A ak to nedostanú, tak to výrazne ovplyvní ich produkciu. To vedie k postupném exodu ťažkého priemyslu z Nemecka, a to bude pre nemeckú ekonomiku katastrofálne. Takže keď jednotliví ľudia povedia, že nechcú toto, nechcú tamto, nechcú jadrovú energiu, nechcú uhlie, všetko dokážu s obnoviteľnými zdrojmi energie, potom títo ľudia očividne ničomu nerozumeju alebo nehovoria pravdu.

 Otázka pre Nemcov znie: „Chcú prosperujúcu ekonomiku, chcú si udržať pracovné miesta a prosperitu a zároveň dosiahnuť svoje klimatické ciele, alebo chcú len dosiahnuť svoje klimatické ciele? Ak chcete oboje, potom jadrová energia už nevyzerá tak zle,“ vyhlásil Chu.

 

Chu nekompromisne kritizoval Zelených:

„Veľa dezinformácií pochádza od Zelených. Ak by títo ľudia boli rozumní, čo mnohí nie sú, potom by uprednostnili jadrovú energiu pred alternatívou, menovite pred plynovými elektrárňami, ktorých skleníkové plyny sa musia zachytávať.“