USA minister hrozí médiám i vlastným spolupracovníkom

06.08.2017 15:41

Minister justície Jeff Sessions chce tvrdo zakročiť proti „únikom“ dôverných informácií zo svojho ministerstva do médií, ktoré sú nepriateľsky ladné voči Donaldovi Trumpovi.

 

Proti štyrom podozrivým pracovníkom Ministerstva justície už bolo zavedené trestné vyšetrovanie. Okrem toho chce minister presadiť nový zákon, ktorý obmedzí možnosti mediálnych reportérov.

 

Minister Sessions povedal: „Obrovský počet prezradených dôverných informácií vlády a tajných služieb veľmi znižuje naše možnosti chrániť našu krajinu a zlepšovať kvalitu života jej obyvateľov.“

 

Minister chce urobiť všetko pre to, aby v budúcnosti neprišlo k žiadnemu úniku informácií z Bieleho Domu a ministerstiev.

 

Prezident Donald Trump sa opakovane sťažoval, že médiá sú schopné „záhadným spôsobom“ neprestajne uvádzať rôzne informácie z dôverných  stretnutí a rozhovorov a samozrejme aj informácie z údajného ovplyvňovania prezidentského volebného boja Moskvou.

 

Sessions skúša aj možnosť otvorenia procesov proti médiám, ktoré rozširujú dôverné politické informácie len za účelom demontáže demokraticky zvoleného amerického prezidenta.

 

Povedal, že vláda plne rešpektuje dôležitosť a význam médií. Ale, že na druhej strane sú aj hranice, ktoré musia rešpektovať médiá a nesmú ich prekročiť. A to predovšetkým v prípadoch, keď zverejnenie istých informácií ohrozuje životy amerických občanov. Niečo také musí byť trestné podľa zákonov.