USA médiá ničia a trhajú Nemecko za to, že sa bráni dodaniu bojových tankov Leopard Ukrajine

24.01.2023 22:38

Aj to len dokazuje aké bojuchtivé sú USA a ako veľmi chcú zničiť Rusko a naplno ovládnuť Ukrajinu a spraviť z nej svoju „kolóniu“.

„Frustrácia z Nemecka enormne rastie“ – „Nemecko nás má v kliešťoch“ – „Najbohatšiu krajinu Európy sme dali na lavicu obžalovaných a musí sa teraz rozhodnúť“.

To sú len tri z nespočetných titulkov článkov v médiách USA, krajiny určujúcej politiku Nemecka. Veľkou hanbou je to, že veľká časť nemeckých médií sa k nim pridáva.

Spod amerických titulkov zaznievajú takéto tóny:

„Váhavosť Nemcov pri dodávke tankov Leopard na Ukrajinu naráža v amerických médiách na nepochopenie. Nerozhodnosť kancelára Olafa Scholza bola ostro kritizovaná v nespočetných novinách. Mnohé reakcie sú negatívne, tak v ľavicovo-liberálnej tlači, ako aj v konzervatívnych novinách.

„Všetky oči sa upierajú na Nemecko,“ znie jeden titulok – a v súvislosti s postojom Berlína k dodávke Leopardov sú mnohé ich pohľady plné pohoršenia.

Pokiaľ ide o dodávky zbraní na Ukrajinu, Nemecko na seba podľa CNN upozorňuje predovšetkým svojím negatívnym postojom.

„Akoby kyselina postupne rozožierala každú vrstvu dôvery. Váhanie Nemecka môže mať trvalé následky pre zvyšok Európy,“ povedal pre americké vysielanie vysoký diplomat NATO a pripomenul:

„Nezabíjali nemecké tanky Ukrajincov pred 80 rokmi? Teraz by ich mohli brániť pred barbarskými ruskými útokmi."

Možné motívy váhavého nemeckého postoja sa americkému občanovi vysvetľujú takto: Úspech Nemecka v 21. storočí je založený predovšetkým na lacných dodávkach plynu z Ruska a bezpečnostných zárukách zo strany USA. Najbohatšia európska krajina nepochybne obrovsky profitovala z toho, že obe možnosti jej boli otvorené.

 „Nemecko je chránené NATO, ale zároveň má ekonomické vzťahy s pochybnými partnermi,“ kritizuje jeden americký spravodajský kanál a podotýka:

„Teraz sa však na to pýtame Nemecka, čo vlastne chce. Teraz sa krajina musí rozhodnúť. Rozhodnutia spolkovej vlády budú v nadchádzajúcich desaťročiach naďalej zohrávať ústrednú úlohu v bezpečnostných otázkach pre celý európsky kontinent.“

Ďalej sa v médiách USA uvádza, že Nemecko míňalo roky na svoju armádu podstatne menej ako mnohí iní západní spojenci. Po ruskej invázii na Ukrajinu vlani vo februári bol prejav kancelára vnímaný ako nasiaknutý históriou. Ale takmer o rok neskôr  kritici posudzujú vízie Olafa Scholza ako ďaleko vzdialené od reality.

Uzavriem tieto hodnotenia Nemecka americkými médiami touto absurdnou a štvavou vetou z nich:

 

„Nemecko má predsa skvelý zbrojársky priemysel, tak prečo sa bráni a zdráha sa dodávať potrebné zbrane Ukrajine v jej boji proti novému Hitlerovi?“

 

Tu je ešte stanovisko nemeckého publicistu H. Schmidta  (ktoré plne podporujem a sa k tomu vyjadrujem v alternatívnych médiách):

 

„Wir wollen keine Kriegspartei sein. Auch haben wir mit dieser Auseinandersetzung nichts zu tun. Außerdem gibt es zur Zeit etliche Krisenregionen, in denen wir uns - zu Recht - nicht einmischen. Der Krieg hätte mit einer kurzen NATO-Nein Erklärung verhindert werden können. Die, die diese Erklärung nicht abgegeben haben sind für die Folgen selbst verantwortlich.“

 

„Nechceme byť vojnovou stranou. Tiež nemáme nič spoločné s týmto konfliktom. Okrem toho v súčasnosti existuje množstvo krízových regiónov, v ktorých – oprávnene – nezasahujeme. Vojne sa dalo predísť krátkym vyhlásením NATO, že nebude do sporu zasahovať . Tí, ktorí toto vyhlásenie neurobili, sú sami zodpovední za následky.“