USA majú veľký strach z Ruska a Číny – priznal riaditeľ americkej tajnej služby

05.05.2023 23:27

To je naozaj prekvapujúce priznanie zo strany svetovej veľmoci, ktorá sa sama označuje ako najsilnejšia na svete. 

Scott Berrier,  riaditeľ americkej obrannej spravodajskej služby vidí súčasný svet vo veľmi nebezpečnej situácii, ktorá je podľa neho zavinená predovšetkým Ruskom a Čínou.

 

V Kongrese USA povedal:

 

„Autoritárske režimy ako v Číne i Rusku preukazujú ´väčšiu toleranciu rizika´ voči možným eskaláciám. Ruská invázia na Ukrajinu rozdeľuje medzinárodné spoločenstvo hodnôt. Podľa tajnej služby USA nie je Kremeľ jedinou hrozbou pre mierové spolunažívanie.

Okrem Ruska by spolu s ním aj štáty ako Čína, Severná Kórea a Irán chceli pretvoriť medzinárodný poriadok založený na pravidlách.

 

Dokazuje to okrem iného ruská invázia na Ukrajinu, silné čínske vojenské sebavedomie v Indopacifiku, bezprecedentný počet odpálení severokórejských rakiet, iránske akcie proti americkým ozbrojeným silám na Blízkom východe.

 

Veľmi ma znepokojujú pretrvávajúce hrozby zo strany Číny, Ruska, Severnej Kórey, Iránu a násilných extrémistických organizácií.“

 

Na otázku, či si myslí, že ide v súčasnosti o najkomplexnejšiu a najnebezpečnejšiu hrozbu od druhej svetovej vojny, Berrier odpovedal:

„Myslím si, že áno.“