USA dovolili, aby v ukrajinskom väzení zomrel USA novinár Gonzalo Lira, ktorý bol veľkým kritikom kyjevského režimu. Jeho otec z jeho smrti obvinil Bidena a Zelenskeho!

15.01.2024 22:14

Gonzalo Lira zomrel chorý a utýraný v ukrajinskej väzbe po mesiacoch odopretia lekárskej pomoci. Bidenova vláda za neho nepohla ani prstom a západné médiá o ňom neinformovali, pretože jeho politická línia bola v rozpore s politikou USA. 

Toto je ďalší príklad dvojitého metra Západu a jeho amorálnych, takzvaných hodnôt!

 

Americký novinár Gonzalo Lira žil od roku 2012 na Ukrajine a veľmi kriticky informoval o podmienkach v krajine, keď sa vo februári 2022 začala ruská intervencia.

 

Ostro kritizoval Zelenského režim za zrušenie vízovej povinnosti pre zahraničných žoldnierov, prepúšťanie väzňov a distribúciu zbraní každému, kto ich chcel. Lira vtedy vo videu povedal:

„Myslím si, že Zelenského režim sa zbláznil. Teraz som na Majdane a bojím sa, že ma zastrelia, nie však Rusi, ale zločinci, ktorých Zelenskyj vyzbrojil v Kyjeve. Som veľmi nahnevaný, títo idioti spôsobujú veľký chaos.“

 

Gonzalo Lira bol opakovane zatknutý. V apríli 2022 ho zatkla ukrajinská tajná služba, no zrejme sa vtedy ešte báli nahnevať USA, a tak ho o pár dni prepustili. Potom žil v Charkove a už nesmel opustiť mesto na príkaz ukrajinskej polície.

Začiatkom mája 2023 Liru opäť zatkla ukrajinská tajná služba SBU, tentoraz na základe obvinenia z „ospravedlňovania ruskej invázie“. Inakšie vyjadrené, Lira bol zatknutý na Ukrajine za to, že kritizoval vládu a uplatňoval svoje právo na slobodu prejavu.

 

Ukrajinská tajná služba zrejme v tom čase už ale dostala signál z Bieleho Domu, v tom zmysle, že samozrejme aj pre USA Demokratov je ten muž niečo ako škodlivý hmyz, ktorý sa musí eliminovať, pretože americká vláda nepodnikla žiadne kroky na jeho ochranu a západné médiá tiež prípad Lira nespomenuli. V archíve Spiegel nie je jediný článok o jeho opakovanom zatýkaní na Ukrajine. Čitatelia Spiegelu nemajú vedieť, čo sa v skutočnosti na Ukrajine deje.

 

Na to všetko, čo sa za hrubého porušovania ľuidských a žurnalistických práv na Ukrajine dialo s Lirom, nebola žiadna reakcia americkej vlády.

 

Až jeden novinár potom hovorcovi amerického Ministerstva zahraničia pripomenul, že od zatknutia Liru ubehlo niekoľko týždňov, ale vláda USA stále oficiálne nereagovala. Ako odpoveď dostal len to, že Ministerstvo zahraničia si je dobre vedomé prípadu Lira a že podporuje slobodu prejavu na celom svete. Ale ani na opätovnú otázku nebolo uvedené, či a aké úsilie vyvinula americká vláda v prípade Lira, pretože jednoducho nič neurobila.

 

Koncom júla Liru opäť prepustili z väzenia a na X (predtým Twitter) zverejnil sériu príspevkov, v ktorých informoval o svojom mučení vo väzení a pokusoch SBU o jeho vydieranie. Vo svojom poslednom verejnom videu uviedol, že chce utiecť do Maďarska a požiadať o azyl, a dodal:

 

"Buď prekročím hranicu a dostanem sa do bezpečia, alebo ma kyjevský režim zlikviduje."

Teraz sa to stalo, pretože bol zatknutý na hranici a ukrajinský režim nechal Gonzala Liru zomrieť so súhlasom vlády USA.

 

Gonzalo Lira sa od októbra sťažoval na veľké zdravotné problémy, no v ukrajinskom väzení sa mu nedostalo liečby. V ručne napísanej poznámke, ktorú jeho sestra dostala 4. januára a ktorú jeho otec poskytol The Grayzone, Gonzalo Lira hlásil vážne zdravotné problémy spôsobené zápalom pľúc a kolapsom pľúc. Zdravotné problémy sa objavili v polovici októbra 2023, ukrajinské väzenské orgány uznali problém až 22. decembra a Lira mala podstúpiť operáciu.

 

Ale už 12. januára bol Lira mŕtvy. Zomrel v ukrajinskom väzení – za akých okolností  je neobjasnené.

Vie to len Kyjev a Biely Dom.

 

O tom všetkom informoval The Grayzone, ktorý tiež zverejnil krátky rukou písany list od Liru jeho sestre.

Otec Gonzala Liru napísal v poznámke publikovanej The Grayzone:

 

„Nemôžem akceptovať spôsob, akým môj syn zomrel. Bol mučený, vydieraný a držaný na samotke 8 mesiacov a 11 dní a americké veľvyslanectvo neurobilo nič, aby môjmu synovi pomohlo.

Diktátor Zelenskyj nesie zodpovednosť za túto tragédiu so súhlasom senilného amerického prezidenta Joe Bidena.“

 

12. januára americké Ministerstvo zahraničia na otázku agentúry TASS oznámilo neuveriteľne pokrytecky a cynicky:

 

"Môžeme potvrdiť smrť občana USA na Ukrajine. Jeho rodine vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Sme pripravení poskytnúť akúkoľvek vhodnú konzulárnu pomoc. Z úcty k rodine v tomto pre ňu ťažkom období nebudeme mať žiadne ďalšie.“