USA dodnes nevysvetlili s akým neznámym objektom kolidovala ich atómová ponorka

11.06.2022 23:20

V októbri 2021 priniesli viaceré médiá informáciu o tejto nebezpečnej kolízii v Juhočínskom mori. Medzi nimi aj švajčiarsky denník NZZ 8. októbra pod titulkom: Amerikanisches Atom-U-Boot kollidiert im Indopazifik mit unbekanntem Objekt.

Pri nehode, ktorá sa stala pod hladinou mora prišlo k zraneniu viacerých členov posádky, ako to oznámila USA-Navy. Ďalej Navy oznámila, že zrážka nepoškodila atómový pohon ponorky USS Connecticut a ponorka je aj naďalej v bezpečnom a stabilnom stave.

Napriek tomu bola ponorka na najbližšej USA námornej základni v Guame prehliadnutá a preskúmaná na možné poškodenia expertami.

Čo ale bol ten záhadný objekt, s ktorým ponorka kolidovala, to dodnes USA-Navy neprezradila.

Americké médiá k tomu neskôr napísali, že týmto objektom mohla byť nejaká potopená loď alebo nejaký kontajner.

Touto výpoveďou ale americké médiá úplne zdiskreditovali americkú techniku.  Ponorka USS Connecticut bola vybavená najmodernejšou technikou a preto je vylúčené, aby jej prístroje neboli zachytili už vo veľkej vzdialenosti vrak nejakej potopenej lode, takže zmienený záhadný objekt nemohol byť v žiadnom prípade taký vrak. To isté ale samozrejme platí aj pre kontajner. A naviac v  tomto prípade, ak aj prípustíme, že by predsa kolidoval s takouto ponorkou, ktorá je dlhá viac ako sto metrov a jej vonkajšie steny sú natoľko masívne a pevné, že  eventuálny náraz do kontajneru ju pre ňu asi taký neškodný, ako je neškodný pre múr prudký náraz tenisovej loptičky.

Ministerstvo zahraničia Číny v ostrej nóte žiadalo vysvetlenie celého prípadu a dalo jasne najavo, že išlo o ďalšiu nebezpečnú provokáciu zo strany USA, lebo americká ponorka prenikla do tej oblasti Juhočínskeho mora, ktorú Peking pokladá za výsostné vody Číny. 

Hovorca čínskeho ministerstva Zhao Li Jian vyslovil ostrú kritiku za opakované narušovanie tejto oblasti zo strany USA-Navy. Tým jasne naznačil, že sú to len USA, ktoré vnášajú do týchto končín nebezpečné napätie, ktoré môže ľahko navodiť ozbrojený konflikt medzi USA a Čínou.